LGBTİ+ mücadelesi: Tarihte bu hafta (1-4 Nisan)

01.04.2021 - 12:00
Haberi paylaş

İnsanlık tarihinin pek çok noktasında farklı sebeplerle verilmiş çok fazla mücadele örnekleri göstermek mümkündür. 

LGBTİ+ özelinde konuşacak olursak, mücadele tarihinde yer yer kazanımlar görmekle beraber, katedilmesi gereken yol oldukça uzun. 

Tarihte bu hafta içerisinde biraz dolanmak istersek;

1 Nisan 1985 - New York: Hetrick-Martin Enstitüsü,  Greenwich Village Kilisesi’nin bodrum katında 20 açık lezbiyen ve gey  öğrencisiyle Harvey Milk Okulu'nu açtı. Belediye tarafından finanse edilen lise, tekrar tekrar yaşadıkları tacizlerden kurtulmak okullarını bırakan öğrencilere için bir sığınma yeri sağlıyordu. 1979'da, ikisi de eğitimci ve partner olan psikiyatrist Dr. Emery Hetrick ve New York Üniversitesi profesörü Dr. Damien Martin, gey olduğu için dövülerek barınağından atılan 15 yaşındaki bir gencin yürek parçalayıcı hikâyesinden etkilendiler ve bir grup endişeli yetişkinle birlikte sonradan Lezbiyen ve Gey Gençleri Koruma Enstitüsü olarak adlandırılacak (IPLGY) kurumu kurdular. 1988 yılında kurumun adı, kurucusunun ömür boyu yaptığı çalışmaları onurlandırmak için Hetrick-Martin Enstitüsü olarak yeniden adlandırıldı.

2 Nisan 2013 - Uruguay senatosu, eşcinsel evliliği 23-8 oyla onayladı ve evlilik eşitliğini yasallaştıran dünyanın on dördüncü ülkesi oldu.

3 Nisan 1959 - Florida Yasama Soruşturma Komitesi, 1958-1964 yılları arasında cadı avları düzenledi. Bu tarihte, Florida Üniversitesi 14 çalışanını kovdu ve 50 öğrenciyi eşcinsel olduğu için uzaklaştırdı.

4 Nisan 2017 - Amerika Yedinci Temyiz Mahkemesi, cinsel yönelime dayalı işyeri ayrımcılığının federal medeni haklar yasasını ihlal ettiğine hükmetti. Bu kazanım, Lambda Legal'ın itirazı üzerine üst mahkemenin yerel mahkeme kararını bozması sonucu alındı. Ivy Tech Community College, Kimberly Hively isimli lezbiyen öğretmeni 14 yıl boyunca tam kadrolu yapmamış ve sonunda da işine son vermişti.

Bültene kayıt ol