Laxmi Narayan Tripathi: Hintli trans hakları aktivisti

08.03.2021 - 08:53
Haberi paylaş

“Hindistan'daki transların bir zamanlar sahip oldukları statüye yeniden kavuşmaları gerekir.”

Laxmi Narayan Tripathi, Hintli bir trans hakları aktivisti, dansçı ve televizyon yıldızıdır. Hindistan’ın LGBTİ+ topluluğunun en etkili isimlerinden biridir.

Tripathi, Mumbai yakınlarındaki Maharashtra’da dindar bir Brahman ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Brahmanlar, Hinduizm'deki en yüksek kastın üyeleridir.  Tripathi, Mumbai'deki Mithibai Üniversitesi’nde sanat öğrenimi gördü ve genellikle dini ve ruhani temaları ifade eden klasik bir Hint dans biçimi olan Bharatanatyam'da yüksek lisans yaptı.

Hintli yönetmen ve yapımcı Ken Ghosh'un yönettiği birkaç dans videosunda oynadıktan sonra, Tripathi koreografiye başladı ve Maharashtra'da tanınmış bir dansçı oldu. Bir süre sonra sahip olduğu dans lokalleri, Tripathi’nin çabalarına rağmen devlet tarafından kapatıldı. 

Tripathi, kendisini Hindistan’daki “Hicralar” anlamında bir kadın olarak tanımlıyor. İkili cinsiyet düzenine dahil olmayan hicralar, interseks, trans veya hadım olabiliyor. Bir zamanlar Hinduizm, hicralarda tanrısal vasıflar görüyordu. 1800'lerin sonlarında, Hindistan’ın bir İngiliz sömürgesi olmasıyla birlikte trans olmak bir suç haline getirildi. O zamandan bu yana trans Hintliler toplumdan dışlanmış olarak yaşıyorlar. Tripathi, hicraların eskiden sahip oldukları kutsal statüyü geri kazanmaya çalışıyor.

1990'larda Hindistan'da yaşanan HIV / AIDS krizi sırasında Tripathi, Ulusal AIDS’le Mücadele Programı’nda hicraların ayrı bir kategori olarak yer almasını talep eden ilk aktivistlerden biriydi. Kanada’nın Toronto şehrinde 2006 yılında düzenlenen Dünya AIDS Konferansı'na katıldı ve diğer uluslararası HIV / AIDS faaliyetlerinde yer aldı. 2008'de Birleşmiş Milletler'de Asya Pasifik'i temsil eden ilk trans oldu ve burada başta Hindistan'da yaşayanlar olmak üzere, dünyadaki cinsel azınlıkların içinde bulunduğu kötü durumdan söz etti.

Tripathi’nin verdiği bir dilekçenin ardından Hindistan Yüksek Mahkemesi 2014 yılında üçüncü bir cinsiyeti resmen tanıma kararı aldı. Çığır açıcı bir niteliğe sahip olan bu karar, transların devlet desteklerinden faydalanmasının ve 2018'de eşcinsel ilişkilerin suç olmaktan çıkartılmasının yolunu açtı. Yüksek Mahkeme zaferinin ardından Tripathi, Asya'nın ilk trans örgütü olan Astitva Trust'ı ve bir Hindu hicra tarikatı olan Kinnar Akhara’ı kurdu.

Tripathi, 2005 tarihli "Çizgilerin arasında: Hindistan’ın üçüncü cinsi" adlı belgeselde yer aldı. 2011'de Hindistan’da yayınlanan “Big Boss” televizyon dizisinde ve “Queens! Destiny of Dance ” adlı hicralarla ilgili bir Bollywood filminde oynadı. Tripathi, 2012 yılında "Me Hijra, Me Laxmi" adlı otobiyografisini yayınladı.

Tripathi, 2017 yılında KASHISH Mumbai Uluslararası Queer Film Festivali'nde Gökkuşağı Savaşçısı Ödülü'nü aldı. Aynı yıl sosyal hizmet için Sree Narayana Guru Ödülü'nü aldı.

Tripathi, bir trans erkek olan nişanlısı Aryan Paşa ile birlikte yaşıyor. Çiftin evlat edindiği iki çocuğu var.

Bültene kayıt ol