Akademik Kıyım Sergisi: Bu devlet üniversite ile hiçbir zaman barışmadı

09.04.2017 - 09:50
Haberi paylaş

Ünivder'in, iktidarların dünden bugüne üniversite üzerinde kurmak istedikleri baskıyı ve kıyımı tarihsel akış içinde göstermek için düzenlediği “Dünden Bugüne Üniversite Tasfiyeleri: Akademik Kıyım” sergisi açıldı.

Bianet'in haberine göre, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (ÜNİVDER) “Dünden Bugüne Üniversite Tasfiyeleri: Akademik Kıyım” sergisinin açılışı dün yapıldı.

15 Nisan'a kadar devam edecek olan sergide, 1933’den bugüne üniversite tasfiyeleri, belgeler, basından derlenen haberler, gazete kupürleri, karikatürler, video gibi çeşitli görsellerle sunuluyor. Bu belgeler internet üzerinden kamuoyuyla da paylaşılacak.

Sergiye ihraç edilenlerin yanı sıra, hala görevini sürdürmekte olan akademisyenler de dayanışma adına katılırken, Tahsin Yeşildere, Lütfiye Bozdağ, Tül Akbal ve Gençay Gürsoy serginin oluşumunu, yaşanılan süreci, dünden bugüne üniversiteyi ve devleti anlattılar.

Akbal, üniversitelerde yaşanan ihraçlar sonrası, akademisyenler tarafından Türkiye’nin farklı yerlerinde oluşturulan dayanışma akademilerinin aktarımını yaparken, Gürsoy, “Bu devlet hiçbir zaman üniversite ile barışmadı” diyerek üniversitelerdeki tasfiye dönemlerini anlattı.

"Önemli olan akademik özgürlüktür"

Ünivder başkanı Yeşildere böyle bir sergiyi sunmaktan gurur duyduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Yönetim kurulunda karar aldığımız zaman hem sevinmiş hem üzülmüştüm. Türkiye’de akademide yapılan kıyımları sunmak üzüntü verici. Keşke olmasa da sunmasak. Ama ne yazık ki Türkiye üniversitede evrensel kuralları uygulayabilecek duruma gelmiş değil. Zaten bu sergiyi evrensel değerleri hatırlatmak adına yapıyoruz.

Üniversite her yerde yapılır. Önemli olan akademik özgürlüktür, ifade özgürlüğüdür. Barış bildirisinde olduğu gibi kimsenin hoşuna da gitmeyebilir fakat akademisyen düşüncesini de açıklar. Bunun için de bedel ödeyecekse öder, ödüyor da. Ama ödememesi gereken bedelleri ödüyor. Bu sergi o amaçla, yani yaşananları gün güzüne çıkarmak maksadıyla yapıldı.

Yaşanan kıyımlara umarız tez zamanda son verilir. Öğrenciler de toplum da daha fazla zarar görmez."

Bültene kayıt ol