Yasaklara hayır, özgürlükler için mücadeleye

30.05.2022 - 16:55
Haberi paylaş

Konser, festival yasaklama ve yasaklatma furyası sürüyor. Bu öyle bir boyuta vardı ki Eskişehir'de parkta yoga yapan kadınlar Cimer'e şikayet edildikten sonra özel güvenlik tarafından engellendi. 

Bu yazı yazıldığı sırada (30 Mayıs) Kocaeli Kandıra’da 10-11-12 Haziran 2022 tarihlerinde düzenlenecek olan gençlik festivali FullFest, ‘ormanda konaklama yasağı’ gerekçe gösterilerek iptal edildi. Festivalde hedef gösterilen sanatçı Melek Mosso ve Sagopa Kajmer gibi isimler sahne alacaktı.

Yasaklama furyası, (pandemi dönemi iki sene hariç)  2010'dan itibaren her yıl gerçekleşen 19 Ocak Hrant Dink anmasının yasaklanması ve Gezi Parkı davasında ağır cezaların yağdırılmasıyla tırmandırılan, iktidar blokunun seçime giderken oluşturduğu baskı koşullarının bir parçasıdır. 

Hedef alınan konser ve etkinliklere bakıldığında iktidar kadar muhalefet saflarında gözüken kimi siyasi parti ve örgütlerin yasaklatırma kampanyasına giriştiği de görülüyor. Ortak noktaları, aşırın sağın birer parçası olmaları ve kendilerinden başka herkesi düşman ilan etmeleri: Cinsiyetçiler, ırkçılar, şovenistler ve ahlak zabıtalığına soyunanlar...

Mayıs ayı dökümü

Yasaklama furyası, 10 Mayıs'ta Eskişehir Valiliği'nin Anadolu FEST etkinliği günlerini kapsar şekilde başladı. Yasak tuhaftı. IŞİD ve PKK'nin saldırı ihtimalinden söz edilerek, siyasi partiler ve sendikaların faaliyetliyetler dışında tüm etkinlikler 10-24 Mayıs tarihleri arasında iptal edildi. Valiye destek kendilerine Eşkişehir Kardeşlik Platformu adını veren, aralarında MÜSİAD, İHH, Memur-Sen'in de bulunduğu bir dizi AKP'li örgütlenmeden geldi. Bunlar, festivalde içki içilmesinden ve "kızlı erkekli yatılmasından" şikayetçiydi. 

14 Mayıs akşamı gerçekleşen Trabzon Şampiyonluk kutlamalarında bir utanç yaşandı. Trabzon doğumlu olan Yunanistanlı sanatçı Matthaios Tsahouridis, Pontus soykırımını kınayan eski görüntüleri Ümit Özdağ tarafından yayınlanınca etkinliğe çıkarılmadı. Bu durumu protesto eden Apolas Lermi tek başına sahne almayı reddetti.

15 Mayıs'ta AKP’li Derince Belediyesi, başta destek verdiği ve bizzat pankartlarını astırdığı Aynur Doğan’ın konserini “inceleme sonucu” iptal ettiğini açıkladı. Özel bir firma tarafından yapılan organizasyonun biletleri 40 gün önce satışa sunulmuş, tanıtım pankartında desteklerinden dolayı belediyeye teşekkür edilmişti. Belediye yönetimi, "bildirim yapmadılar" dese de yasak kararının, bir dizi "muhafakar-milliyetçi kurumun" tepkisi sonucu alındığı ortaya çıktı. Konseri belediyenin düzenlediğini sanan iktidar bloku taraftarları, internette Aynur'u araştırmış, 11 yıl önceki konser görüntülerini bulmuştu! Başta ırkçı Zafer Partisi taraftarları olmak üzere birçok ulusalcı ve milliyetçi çevre, AKPlilerle birlikte Aynur'u karalama kampanyasını yürütüyor.

16 Mayıs'ta Muş Valiliği, Zazaca müzik yapan Metin-Kemal Kahraman’ın 17 Mayıs’ta Muş Öğretmenevi Konferans Salonu’nda vermek istediği konsere “uygun bulmadığı” için yasak kararı getirdi. Aynı gün Amed Şehir Tiyatrosu’nun Don Kişot’un Kürtçe uyarlaması olan “Don Kixot” isimli oyunun sahnelemesi, AKP’li Çayırova Belediyesi (Kocaeli) tarafından engellendi.

23 Mayıs'ta Niyazi Koyuncu’nun Pendik'te düzenleyeceği konser,   AKP’li Pendik Belediyesi tarafından engellendi. Gerekçe, sanatçının belediyenin değerlerini paylaşmaması idi.

Yasaklamalar arasında en ibretlik olanlarından biri Uluslararası Isparta Gül Festivali'nde sahne alacak olan Melek Mosso’nun konserinin iptali.  AKP'li belediye, Saadet Partisi’nin gençlik örgütlenmeleri olan Milli Gençlik Vakfı ve Anadolu Gençlik Derneği’nin ahlaksızlıkla suçlamasını geçereli buldu. Konser yasaklatan bu kez altılı masanın bileşenlerinden biri oldu. 

ODTÜ Rektörlüğü 25 Mayıs'ta Uluslararası Bahar Şenliği kapsamında Burhan Şeşen ile Flört grubunun konserlerini, Pençe Kaplan operasyonundaki kayıpları gerekçe göstererek iptal etti. Bursa Valiliği ise 26 Mayıs'ta Kürt sanatçı Mem Ararat’ın konserin “kamu güvenliği” gerekçesiyle yasakladı. 

27 Mayıs günü ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın festival programı kapsamında düzenleyeceği İspanyol vatandaşı Ermeni keman virtüözü Ara Malikian’ın konseri iptal edildi. Hedef gösteren yine milliyetçilerdi. 

Aşırı sağın atağı

Yasaklama gerekçesi yere göre, sanatçıya göre değişiyor. Ama yasaklayanların ve yasaklatanların yaptığı siyasi gericilik kampanyasının içeriği değişmiyor.

Tüm bu yasaklama ve baskı kampanyasının, muhalefetiyle iktidarıyla tırmandırılan mülteci karşıtı kampanyanın üzerine geldiğini de unutmamak gerekir. Aşırı sağın atağı bir kez başlamaya görsün, politik müzik yapmayan ya da bu kimlikle öne çıkmayan sanatçılara uzanıyor. 

İktidar blokunu yenecek ve muhalefete sızmış siyasi gericileri geriletecek özgürlükçü demokratik muhalefeti büyütmeye, düşünce ve ifade özgürlüğü için mücadeleye ihtiyacımız var.

Bültene kayıt ol