Yaz okumaları için 5 öneri

17.07.2021 - 14:42
Haberi paylaş

Sosyalizm ► Tembellik Hakkı

Fransız Marksist Paul Lafargue'nin Tembellik Hakkı, dünyada en çok dile çevrilen sosyalist metinlerden biri. 

1883 yılında yayınlanan bu kitapçık, günde 12-14 saatlik kapitalist çalışmayı yücelten ve işçiler arasında da taraftar bulan burjuva propagandasına karşı yazılmış. 

Yazar, işçilerin çalışma saatleri dışındaki zamanlarında neler yapabileceklerini, kendi potansiyellerini nasıl gerçekleştirebileceklerini ele alıyor.

O dönemin Marksistleri iş gününün 8 saate indirilmesi için mücadele ediyordu. Günümüzde işçilerin çoğunluğu için 8 saatlik bir iş günü hala hayal. Üstüne bir de karşımızda kırıntı ücretlerle çalışmayı yücelten kapitalistler var. Türkiye'de birden fazla yayınevi tarafından basılan Lafargue'nin kendine özgü eleştirisi, güncelliğini halen koruyor.  

Otobiyografi ► Hayatım

1917 Rus Devrimi'nin liderlerinden Troçki'nin 1929 yılında yayımladığı kitabı otobiyografi türünün en önemli örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir. 

1905 ve 1917 devrimlerinde işçi konseylerinin başkanı, 1918-1921 yılları arasında süren iç savaşta Kızıl Ordu'nun kurucusu ve lideri olan Troçki, Stalin iktidarı sonrasında sürgünde geçen hayatını yazdı. 

Yazın Yayın’dan çıkan bu kitap, Rus devriminin ve Avrupa'daki sosyalist hareketin de tarihi niteliğinde.

Politik polisiye ► Mavi Liste, Dengler’in İlk Vakası

Alman yazar Wolfgang Schorlau'nun polisiye serisinin ilk kitabı, 1991 yılında Özelleştirme Kurulu Başkanı Detlev Rohwedder suikastini konu alıyor. 

Berlin Duvarı yıkılmıştır. Doğu Almanya'da devlete ait devasa işletmelerin genel ekonomiye nasıl entegre edileceği büyük bir sorundur. Özelleştirme programını yürüten ekonomist Prof. Rohwedder çalışma odasında vurulur. Schorlau'nın kahramanı Dengler'in ilk vakası, bu cinayetin üzerinden özelleştirmelerin kendisini de sorguluyor. (İletişim Yayınları)

Bilimkurgu ► Mara ile Dann

Havalar çok sıcak! İklim krizi çözülemezse, insan ve canlı türlerini nasıl koşullar bekliyor? Britanyalı ünlü yazar Doris Lessing’in Mara ile Dann'ı binlerce yıl sonra büyük bir iklim krizi yaşayan bir dünyada, insan türünün hayatta kalma mücadelesini ele alıyor. 

Lessing'in distopyasındaki tasvirleri ve iki çocuğun hikayesi, Can Yayınları'ndan çıkan bu kitabı korku ve macera türlerine de sokuyor.

Teori ► Marx'ın Din Felsefesi

Tek bir kitap okuyarak muammalı bir konu hakkında net bilgiye ulaşmak ister misiniz?

Felsefelogos Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hür Sinan Özbek'in geçen yıl yayınlanan Marx'ın Din Felsefesi adlı kitabı işte böyle bir kitap. 

Marx ateist miydi? Din karşısında Marksistlerin felsefi ve teorik pozisyonları nedir? Bunların ve daha birçok sorunun yanıtını Fol Yayıncılık'tan çıkan 136 sayfalık bu kitapta bulabilirsiniz. 

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol