Kadın cinayetleri sokakta engellenecek!

20.11.2017 - 14:21
Haberi paylaş

Sosyalist İşçi gazetesi 607. sayısında kadına dönük şiddeti ele alarak, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü'nün önemine değindi. 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun internet sitesinde her ay erkekler tarafından öldürülen kadınların istatistiği tutuluyor. 2017 yılının Ocak ayında 37 kadın öldürülmüş, 14 kadına cinsel şiddet uygulanmış. Haziran ayında 35 kadın öldürülmüş, 47 kadına cinsel şiddet uygulanmış, Ekim ayında 40 kadın öldürülmüş, onlarca kadına cinsel şiddet uygulanmış. Yılın bütün aylarında onlarca kadın katlediliyor. 2017 yılında Kasım ayına kadar 338 kadın öldürüldü.

2016 yılında 328 kadın cinayeti işlendi. 328 kadın katledildi. Üstelik 2016 yılında kadın cinayetlerinde 2015 yılına göre artış yaşandı. 2015 yılında 303 kadın öldürülmüştü, 2016 yılında 328, 2017 yılında daha yıl bitmeden 338 kadın öldürüldü.

Kelimenin tam anlamıyla kadınlara karşı bir iç savaş ilan edilmiş gibi.

Kadın cinayetleri sürekli artarken OHAL koşulları, ekonomik sıkıntılar, yasaların ağır yaptırım uygulamaması ve kadınları korumaması, siyasetin kadınları aşağılayan yaklaşımı, demokratik alandaki kısıtlamalar, toplumsal cinsiyetçi iş bölümü, erkekler üzerinde baskıyı hafifleten genel ahlak, sağcı politik iklimle birleştiğinde kadın cinayetleri artarak devam ediyor.

Kuşkusuz bu sadece Türkiye’ye özgü br sorun değil. Kadın cinayetleri, cinsel şiddet ve kadınların aşağılanması küresel bir sorun. Mynamar’da yaşanan etnik temizlik, 500 bine yakın kadının tecavüz ve şiddet tehdidi altında yaşamasına neden oluyor. Kadınları alenen aşağılayan bir adam ABD başkanlık koltuğunda oturuyor.

Bu yıl 25 Kasım bu yüzden çok anlamlı. 47 yıl önce Dominik Cumhuriyeti’nde, Trujillo diktatörlüğüne karşı özgürlük mücadelesini yükselten Mirabal kardeşler, diktatörlüğün askerleri tarafından tecavüze uğradı ve katledildi. 1981 yılında Dominik’te toplanan Latin Amerika Kadın Kurultayı Mirabalların öldürüldüğü 25 Kasım’ı “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü” olarak kabul etti.

Küresel sağ ve otoriter yönelime karşı kadınlar dev bir kitle hareketiyle, zaman zaman parlayan ama her parlamada aslında sokaktan geri çekilmemiş olduğunu kanıtlayan eylemler yapıyor. Sadece ABD’de değil üstelik, Türkiye’de de böyle. OHAL koşullarında özgürlük sloganlarını on binlerce kadın birlikte defalarca dile getirdi.

25 Kasım kadın cinayetlerine karşı bir kitlesel anma günü. Ama aynı zamanda özgürlüklerin Mirabal kardeşlerin yoldaşları tarafından gür sesle talep edildiği ve tüm özgürlük isteyenlere ilham verecek bir gün.

(Sosyalist İşçi)

(Fotoğraf: Mirabal kardeşler) 

 

 

 

Bültene kayıt ol