Mahpuslar için ücretsiz ped kampanyası aktivistleri İnsan Hakları Komisyonu’yla görüştü

03.11.2017 - 14:22
Haberi paylaş

 Hapiste Kadın Ağı mecliste siyasi parti temsilcileri ile görüştü, Ücretsiz ped talebinde bulunan Hapiste Kadın Ağı, görüşme sonrası açıklama yaptı. 

Cezaevlerinde bulunan tutukluların ücretsiz ped hakkının yasal güvenceye alınması için mücadele eden Hapiste Kadın Ağı, AKP Milletvekili Mehmet Metiner ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini, görüşmelerin olumlu geçtiğini ve bu konuyu gündemde tutmaya devam edeceklerini ifade etti.

Birçok kadın örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu Hapiste Kadın Ağı’nın cezaevindeki kadınlara ücretsiz ped temin edilmesi için başlattığı kampanyası sürüyor.

‘Hapishanelerde ücretsiz ped istiyoruz!’ kampanyası için Meclis’te siyasi parti temsilcileri ve ilgili kurumlarla görüşen Hapiste Kadın Ağı, bu görüşmelere ilişkin açıklama yaptı.

Gazete Karınca’nın haberine göre; 21 Haziran 2017 tarihinden beri kampanyanın sesini çeşitli mecralarda yükselttiklerini belirten kadınlar, bu kapsamda 1 Kasım’da Ankara’da ziyaretler gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Adalet Bakanlığı’ndan görüşme talebine ret

Konunun en temel muhatabı olan Adalet Bakanlığı ve diğer ilgili bakanlıklar olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’ndan randevu talep ettiklerini kaydeden kadınlar, “Aynı şekilde mecliste gurubu olan tüm siyasi partilerle ve insan hakları kurumlarıyla görüşmek istedik, kendilerine isteğimizi ilettik” dedi ve ekledi:

Ancak maalesef randevu taleplerimize sadece Meclis İnsan Hakları Komisyonu, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) ve meslek odalarından geri dönüş alabildik” dedi. İlgili kurumlara kampanyamızı, kadın mahpusların sorun ve ihtiyaçlarını, ihtiyaç duyan tüm mahpusların ücretsiz pede erişiminin önemini anlattık ve bu hakkın mevzuat kapsamında güvenceye alınmasını istedik.

“İnsan Hakları Komisyonu talebimizi olumlu karşıladı”

Meclis İnsan Hakları Cezaevi Alt Komisyonu adına komisyon başkanı, AKP Milletvekili Mehmet Metiner ile de görüştüklerini söyleyen Hapiste Kadın Ağı, komisyonun taleplerini olumlu karşıladığını belirtti.

Ayrıca siyasi partilerden CHP adına Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi ile HDP adına ise aynı zamanda MİHK Cezaevi Alt Komisyonu üyesi olan Milletvekili Ayşe Acar Başaran, İlgili meslek odalarından Türk Tabipler Birliği (TTB) adına Merkez Konsey üyesi Selma Güngör, Türkiye Barolar Birliği (TBB), İnsan Hakları Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Av. Eyüp Sabri Çetik, İnsan Hakları Merkezi Sorumlusu Av. Özge Gören ve Cezaevi Sorunlarını İzleme ve Araştırma Çalışma Grubu Başkanı Yasemen Öztürkcan ile olumlu görüşmeler gerçekleştirildiği ifade edildi.

“Kamuoyunun gündemine taşımaya devam edeceğiz”

Hapiste Kadın Ağı görüşmelerin olumlu olduğunu ancak çalışmaların burada son bulmayacağını belirterek şunları aktardı:

“Aldığımız sözlerin hayata ne şekilde geçirildiğini, pratikte uygulanışını ağ olarak izlemeye, ihtiyaç duyan herkesin pede ve diğer hijyen malzemelerine erişiminin sağlanması için talepler oluşturmaya ve bu talepleri politika yapıcıların ve kamuoyunun gündemine taşımaya devam edeceğiz. Hapishanelerdeki kadınların, trans erkeklerin ped başta olmak üzere temel ihtiyaçları bir hak olarak mevzuatta güvence altına alınana ve bu güvence uygulamada hayat bulana kadar ped hakkı talebimiz gündemde olmaya devam edecek.”

Bültene kayıt ol