İstismar yasasına karşı kadınlar Beşiktaş'ta eylemdeydi

23.11.2016 - 09:45
Haberi paylaş

Geçmişe dönük cinsel istismarı affeden ve ileriye dönük rıza yaşını 15’ten 12’ye indiren yasa tasarısına karşı kadınların eylemi dün akşam da devam etti.

Tasarının dün oylanması beklenirken, kamuoyunda oluşan tepkilerin sonucunda hükümet gün içinde tasarının bir bölümünden geri adım attığını açıklamıştı. Kadın örgütleri geçmişe dönük affa yönelik geri adımın yeterli olmadığını, rıza yaşının da düşürülmesi de dahil olmak üzere tasarının tamamen iptal edilmesi gerektiğini söylerek sokağa çıkma çağrısı yaptı.

Dün akşam İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde toplanan yüzlerce kadın ‘siyah protesto’da buluştu. “Rıza yaşının 12’ye indirilmesini asla kabul etmiyoruz”, “TCK 103’ü kadın örgütlerine danışın”, “Tecavüzün evlilikle aklanmasına izin vermeyeceğiz” gibi dövizler taşıyan, siyahlar giymiş kadınlar, Beşiktaş çarşısında yürüyüş düzenledi. Çevreden alkışlarla desteklenen yürüyüş giderek büyüdü.

“Tecavüzün yasası, tasarısı olmaz”, “Jin Jiyan Azadi”, “Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganlarının atıldığı yürüyüş basın açıklamasıyla ve 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde saat 19:00’da Tünel Meydanı’nda yeniden buluşma çağrısıyla sona erdi.

Yürüyüşün ardından  Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın ‘konu kapanmıştır’ açıklamasıyla birlikte düzenlemenin tasarıdan komple çıkarıldığını duyurdu. Böylece kadınlar tıpkı birkaç sene önce kürtaj hakkının yasaklanması girişimine karşı olduğu gibi, bir kez daha sokaktaki eylemleri sayesinde yasayı püskürtmüş ve kazanım elde etmiş oldu.

Bültene kayıt ol