“Hayır, hayır demektir” yasası: Almanya'da taciz ve tecavüzün kapsamı genişletildi

08.07.2016 - 13:59
Haberi paylaş

Almanya’da kadınları taciz ve tecavüze karşı daha etkin korumayı hedefleyen "Hayır, hayır demektir” yasası Federal Parlemento’da kabul edildi.

DHA'nın haberine göre, tecavüzün yasal tanımını genişleten ve kurbanların haklarını artıran yasaya göre, bir olayın taciz veya tecavüz olup olmadığı belirlenirken kurbanların hem fiziksel hem de sözlü eylemleri dikkate alınacak. Zorla “birleşmenin” yanı sıra, bir kadının sözlü olarak “Hayır” demesi ya da mimikleriyle ilişki istemediğini göstermesi durumunda yaşanılacaklar da tecavüz olarak kabul edilecek.

Bugüne kadar bir birleşmenin tecavüz olup olmadığına karar verilirken kurbanın kendisini aktif olarak korumaya çalışıp çalışmadığına bakılıyordu. Zorla veya tehditle birleşme gerçekleşmişse tecavüz sayılıyordu. Bu nedenle tecavüz gerekçesiyle yapılan şikayetlerin ancak yüzde 10’u soruşturma makamlarının önüne geliyor, bu soruşturmaların ise ancak yüzde 8’i ceza ile sonuçlanıyordu.

Almanya’nın Köln kentinde yılbaşı akşamı yaşanan taciz olayları nedeniyle kamuoyunda yasal düzenleme yapılması konusu yoğun olarak tartışılıyordu. Kadın hakları savunucuları “Hayır, hayır demektir” sloganıyla kampanya yürütmüşlerdi.

Yasa, Eyaletler Meclisi tarafından da onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Bültene kayıt ol