“Annem beni tecavüze uğrayayım diye doğurmadı”: Demet'e özgürlük!

21.05.2016 - 11:33
Haberi paylaş

Diyarbakır'da, evli olduğunu öğrendiği erkek arkadaşından ayrılmak için son kez buluşan ve buluşmada tecavüz girişiminde bulunan sevgilisini bıçakla öldüren 19 yaşındaki Demet Y., hakkında haksız tahrik ve iyi hâl indirimi uygulanarak 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Demet Y. savunmasında “Annem beni tecavüze uğrayayım diye doğurmadı” dedi.

Eğil ilçesine bağlı bir köyde yaşayan Demet Yokuş, 2015 yılı Mart ayında 33 yaşındaki Zeki Çavdar ile tanışarak arkadaş oldu. Üç ay sonra sevgilisinin evli ve üç çocuk babası olduğunu öğrenen Demet Y., ayrılmak istediğini söyledi. Bunun üzerine genç kadını tehdit eden Zeki Çavdar, iddiaya göre sevgilisine, “Seni baba evinden çıkarır, tecavüz eder, geri getiririm” dedi. Genç kadının ayrılma ısrarı üzerine Çavdar, son kez görüşmek istediğini söyledi. Demet Y.’nin teklifi kabul etmesi ile 11 Haziran günü köyün girişine gelen Çavdar, genç kızın arabaya binmesini istedi. Arabaya binmek istemeyen sevgilisini döven Çavdar, Demet Y’ye tecavüze kalkıştı. Bu sırada otomobilin vites kutusunun yanında bıçak gören genç kız, bıçağı alıp Çavdar’ın kalbine sapladı. Demet Y. olayın şoku ile köye kaçarken, Zeki Çavdar ise birlikte geldiği iki akrabası tarafından kaldırıldığı hastanede öldü. Olaydan kısa süre sonra yakalanan Demet Y. tutuklanırken, savcılık soruşturma başlattı.

Hazırlanan iddianamede Demet Y. hakkında “kasten öldürme” suçundan ömür boyu hapis cezası istendi. Demet Y.’nin saldırı ve tehdit üzerine maktulü haksız tahrik altında göğsünden bir kez bıçakladığını belirten savcı, tecavüz girişimine dair delil bulunmadığını iddia etti. Genç kızın vücudundaki boğuşma izlerine dikkat çeken savcı, suçun tasarlanarak işlenmediğini vurgulayarak tahrik indirimi uygulanmasını istedi.  

Karardan önce son sözleri sorulan Demet Y., maktulü öldürme kastı olmadığını belirterek, “Tehdit altında oraya gittim. Bir gün önce görüşmek istemediğim için tehdit etti. Her ne kadar bir insan ölmüş olsa da, annem beni tecavüze uğrayayım diye doğurmadı” dedi.

Kararını açıklayan mahkeme Demet Y.’yi, “Kasten yaralama sonucu öldürme” suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırdı. Eylemin, şiddetli elem ve hiddet etkisi ile gerçekleştiğini belirten mahkeme, haksız tahrik indirimi uygulayarak sanığın cezasını 6 yıla indirdi. Sanığın yargılama sürecinde davranışlarını iyi hâl sebebi sayan mahkeme cezanın 5 yıla indirilmesine hükmetti. 

Bültene kayıt ol