İstanbul Sözleşmesi davası sürüyor

14.06.2022 - 12:10
Haberi paylaş

Adana, Mersin, İstanbul, Eskişehir ve diğer illerden otobüslerle yola çıkan kadınlar İstanbul Sözleşmesinin feshi davasında bir kez daha “Sözleşmeden vazgeçmiyoruz” diyerek salonu doldurdu.

Meclisin oybirliği ile onaylanmış temel bir insan hakları sözleşmesinden bir kişinin kararıyla çekilmenin hukuksuz olduğunu 20 Mart 2021 tarihinden beri neredeyse her gün dile getiren kadınlar bugün de (14 Haziran) Ankara’da.

Danıştay’da görülen davanın üçüncü duruşmasını da yakından izleyen Eşitlik İçin Kadın Platformunun (EŞİK) bugün gerçekleştirdiği basın açıklamasında dile getirildiği üzere, “Meclis’te yasayla kabul edilen, Anayasa’nın 90.maddesince yasaları bile yürürlükten kaldırma özelliği olan temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmelerden tek kişilik kararlar ile çıkılamaz.”

“Türkiye toplumunun yüzde 86’sının güvendiği kadın örgütlerinin temsilcileri olarak bizler, bu güveni boşa çıkarmamak adına bugün buradayız.”

Türkiye Gazeteciler Sendikası Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu'ndan Av. Ülkü Şahin duruşmada yaptığı konuşmada “Bu salonda 500 kadın daha olabilirdi,” dedi; “Bu ülkede #cinskırım var.”

Avukatlardan Selin Nakipoğlu da İstanbul Sözleşmesi ile ilgili yanlış ve yanıltıcı iddialara yanıt verirken, Hülya Gülbahar ise cumhurbaşkanının savunmasının üslubuna dair duyulan rahatsızlığı dile getirdi.

Öte yandan önceki duruşmalarda sözleşmeden çekilme kararının hukuka aykırı olduğu yönünde mütalaa veren savcı Aytaç Kurt’un yerine savcı Nazlı Yanıkdemir duruşmaya katıldı.

Savcı, mütalaasını açıklayarak, "Anayasa Mahkemesi, Anayasa'ya aykırılığı incelesin. Heyet aksi kanaatte ise Cumhurbaşkanlığı kararı iptal edilsin" dedi. 

Bültene kayıt ol