Cinayet ve şiddet önlenmiyor, kadınlar öfkeli

01.12.2021 - 10:21
Haberi paylaş

Her sene olduğu gibi bu yıl da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü Türkiye’nin birçok kentinde erkek ve devlet şiddetini protesto gösterilerine sahne oldu.

Başta İstanbul, İzmir ve Ankara olmak üzere eylemlere katılım yüksekti. Geçen yıla göre daha fazla kadın ve LGBTİ+’nin sokağa çıktığına tanık olduk.

Sistematik cinayetler

İstanbul’da önleri kesilen binlerce kadın ve LGBTİ+ polis barikatını yıktı, çünkü:

• 1 Ocak 2021- 23 Kasım 2021 arasındaki dönemde erkekler en az 285 kadını öldürdü, 711 kadını da yaraladı.

• Erkekler, 1-23 Kasım arasında en az 29 kadını öldürdü, 41 kadını yaraladı.

• Yani 326 günde 285 kadın öldürüldü, 711 kadın yaralandı.

• Erkeklerin öldürdüğü kadınlardan üçü trans kadındı.

• Erkeklerin öldürdüğü kadınlar arasında, iki Afganistanlı, bir Faslı, bir Suriyeli, bir Ukraynalı, bir Ezidi, bir Azerbaycanlı, bir Rusyalı, bir de Kırgızistanlı göçmen kadın vardı. 

Aşırı sağcı yönetim altında yaşam

Bunlar Bianet’in açık kaynaklardan derlediği rakamlar. Kadına yönelik tüm şiddet biçimleri ele alındığında, buna hayatları cehenneme çevrilen LGBTİ+ların maruz kaldığı şiddet katıldığında, aşırı sağcı iktidar blokunun beslediği şiddetin boyutları daha iyi anlaşılabilir.

Cinsiyet ayrımcılığına ve şiddete karşı kadınların haklarını savunan tek uluslararası sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi’nden çıkan iktidar o günden bu yana Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddesi 6284’ü uygulamadığı gibi, polis şiddet uygulayan erkekleri salmaya, mahkemeler kadın katillerine “iyi halden” ceza indirimi yapmaya devam etti. Kadın ve LGBTİ+ kazanımlarına yapılan aşırı sağcı saldırının bedelini kadınlar, çocuklar, LGBTİ+’lar en ağır şekilde öderken 25 Kasım’da sokakları dolduran göstericiler, güçlü ve kararlı bir mücadelenin var olduğunu kanıtladı. Her işçi, bu haklı mücadeleyi desteklemeli.

Bültene kayıt ol