Arjantin’de kadın cinayetleri protestosu

20.12.2020 - 17:54
Haberi paylaş

Arjantin’de 14 yaşında bir kız çocuğunun öldürülmesi ve polisin bu cinayete kayıtsız kalması sonucunda sokağa dökülen kadınlar adalet sarayını ateşe verdi.

14 yaşındaki Florencia Romano’nun, internetten tanışıp buluştuğu 33 yaşındaki Pablo Ramón isimli erkek tarafından öldürüldüğü düşünülüyor. Ramon genç kızı öldürürken, komşular polisi arayarak yardım istedi. Ancak polis yardım çağrısını dikkate almadı. 

Komşunun polisi aradığı ses kaydı sosyal medyada bir infiale neden oldu. Ses kaydında komşu: “Kadına karşı bir şiddet olayı yaşandığını sanıyorum" diyerek ısrarla adresi veriyor. Ancak birkaç sokak ötede bir karakol bulunmasına rağmen polis eve gelmedi. 

Bu haberin ardında birçok kentte yüzlerce kadın sokağa çıktı ve Mendoza bölgesinde adalet sarayını ateşe verdi.

Tepkilerin ardından Arjantin polisi, ihbarı dikkate almayan polisin açığa alındığını bildirdi.

Arjantin’de olduğu gibi dünyanın pek çok yerinde polis ve devlet kadınları koruyamıyor, korumuyor. Tehdit altındaki kadınların çağrıları görmezden geliniyor, şiddete uğrayan kadınlar susturuluyor, koruma talepleri reddediliyor. Tüm bunlar kadın cinayetlerini kolaylaştırıyor, faillere cesaret ve imkân veriyor. Hem Arjantin’de hem dünyanın geri kalanında kadınlar şiddete karşı etkili politikalar ve adil yargılama talep ediyorlar. Bunun için mücadele etmekten de vazgeçmiyorlar. 

Bültene kayıt ol