İstanbul’da trans kadınlar üzerindeki baskılar sürüyor

04.12.2020 - 13:16
Haberi paylaş

İstanbul’da Bayram Sokak’ta yaşayan 9 trans kadın, bir ayda ikinci kez gözaltına alındı. Polis, trans kadınların yaşadığı sokağın giriş çıkışlarını kapattı ve evlerin mühürleneceğini söyledi.

Böylece 9 trans kadın, pandemiyle kasıp kavrulan şehirde, kış ortasında evsiz kaldı.

Bayram Sokak’ta yaşayan 18 trans kadın ilk olarak 9 Kasım’da “korona tedbirleri” adı altında gözaltına alınmıştı. Trans kadınlar küçük bir odaya tıkıştırılmış, sadece “ifadelerine başvurulmuş” ve sonra serbest bırakılmış, bütün bu süreç boyunca pandemi kuralları polislerin aklına bile gelmemişti.

Polis, dün gece (3 Aralık 2020, Çarşamba) İstanbul Bayram Sokak’ta yaşayan 9 trans kadını bir ayda ikinci kez gözaltına aldı, sokağa giriş çıkışları kapattı ve evlerin mühürleneceğini söyledi. 9 kadın pandeminin ortasında evsiz bırakıldı.

Kadınların avukatlarından Levent Pişkin, kadınların haklarının ihlal edildiğine dikkat çekerek: “Kadınların çalışma ve barınma hakkı gasp edildiği gibi aynı zamanda bir gruba ait toplumsal hafızanın da silinmek istendiğini görüyoruz. Kadınların hafızasına da bizim de hafızamıza 1990’larda Hortum Süleyman’ın yaşattıkları geldi. Şu anda aynı zihniyet Hortum Süleyman zihniyeti sürüyor” dedi.

Bültene kayıt ol