Eşit ve özgür bir dünya için 25 Kasım’da sokaktayız!

21.11.2020 - 11:46
Haberi paylaş

Antikapitalist Kadınlar'ın 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü çağrısı...

Dominik Cumhuriyeti'nin Cibas bölgesinde dünyaya gelen ve Mirabal Kardeşler olarak tanınan üç kız kardeş Patria, Minerva ve Maria Teresa, eşleriyle birlikte 1930’da ülke yönetimini ele geçiren Rafael Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele veriyordu. Patria 1960 yılının haziran ayında özgürlük ve insan hakları için Clandestino Hareketini kurdu ve kız kardeşleri de bu harekete katıldı. Uzunca bir süre ağır baskılara maruz kaldılar, tüm mülklerine el konuldu ve hapis cezalarına çarptırıldılar. Buna rağmen hiçbir zaman pes etmediler, geri adım atmadılar ta ki katledilene kadar. 

Trujillo yaptığı bir halk konuşmasında; “Ülkenin en büyük iki sorunu kilise ve Mirabal kardeşlerdir” diyerek Mirabal kardeşleri tüm ülke karşısında hedef gösterdi. Bu konuşmasından sadece 23 gün sonra, 25 Kasım 1960’ta eşlerini hapishane ziyaretinden dönen Mirabal kardeşlerin arabası yolda durduruldu. Arabadan zorla indirilen kız kardeşler önce tecavüze uğradılar sonra dövülerek öldürüldüler. Daha sonra cesetleri bir uçurumdan aşağıya atıldı, medya bu olayın bir trafik kazası olduğunu söyledi. Trujillo bu katledilişi bir zafer olarak görse de çok geçmeden ülkede gösteriler büyüdü. O günden sonra Mirabal kız kardeşlerin anısı ve mücadelesi tüm dünyada kadın hareketleri için bir sembol haline geldi. BM Genel Kurulu 1999 yılında 25 Kasım gününü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etti.  

2020 yılına geldiğimizde Türkiye’de ve dünyada kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüz hala varlığını sürdürmekte. Türkiye’de sadece Ekim ayında 36 kadın öldürüldü ve öldürülmeye devam ediyor. Art arda gelen cinayet ve şiddet haberleri karşısında, devlet sadece olan biteni izlemesinin yanında türlü bahanelerle suçluları koruyup, yeterli önlemleri almamaya devam ediyor.

İstanbul’da eski eşini uykusunda boğarak öldüren Tuncay Tezcan’a mahkeme indirim üstüne indirim uygulayarak müebbet hapsini 15 yıla düşürdü, İzmir’de 23 yaşındaki Çilem Kılıç, boşandığı erkek tarafından tehdit edildiğini söyleyerek koruma talep etmesine rağmen koruma verilmedi ve Çilem Kılıç sokak ortasında katledildi. Karısı Döndü Şengül’ü sokak ortasında öldüren ve çocuğuna istismarda bulunan Şükrü Şengül’e, çocuğun bekareti bozulmadı gerekçesiyle beraat verildi. Tüm bunlar sanki yaşanmıyormuş gibi geçtiğimiz günlerde Adalet Bakanı Abdülhamit Gül kadına yönelik erkek şiddeti ile ilgili olarak aile arabulucuğunu getirmek istediklerini söyledi.

25 Kasım’da sokaktayız

Biz, Antikapitalist Kadınlar olarak her türlü baskı ve şiddetin karşısında olmak, hayatlarımızdan ve haklarımızdan vazgeçmiyoruz demek, kadınları şiddete karşı mahkûm edenlerin karşısında durmak, katledilen Mirabal kardeşleri anmak ve eşit ve özgür bir dünya yaratabilmek için 25 Kasım’da her yıl olduğu gibi sokaklardayız. 

İstanbul:

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde hayatlarımız ve birbirimiz için bir araya geliyoruz. 

25 Kasım'da kadınlar saat 19.30'da Kadıköy- Beşiktaş İskelesi önünde buluşuyor

İzmir:

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Gününde alanlardayız. Birlikteyiz güçlüyüz.

Saat 18.30’da Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Halkbank önü

Ankara:

Saat 18:00'de Çankaya Belediyesi önünde toplanılıyor. 

 

Fotoğraf: Serra Akcan / csgorselarsiv.org

Bültene kayıt ol