Oxford Sözlüğü “kadın” tanımını değiştirdi

12.11.2020 - 08:50
Haberi paylaş

“Kadın” tanımının Oxford Sözlüğünde geçen halinin seksist ve kadınlara karşı ayrımcı ve dışlayıcı olduğunu beyan eden online imza kampanyası 34.000 imzayı geçince, sözlükteki “kadın” tanımında değişikliğe gidildi.

Oxford sözlükbilimcileri, Oxford İngilizce Sözlüğünde geçen kadın tanımını, eş anlamlı kelimeleri ve kullanım örneklerini, online olarak başlatılan ve kadın tanımının aşağılayıcı ve cinsiyetçi olduğunu belirten imza kampanyası sonrasında incelemeye aldı ve tanımda güncellemeye gitti. 

Sözlükteki kadın tanımı içerisinde yer alan “et parçası, şehvet düşkünü, kısrak, eksik etek” gibi anlamlara gelen bazı ifadeler çıkarılırken, bazıları için “ofansif, aşağılayıcı, modası geçmiş” gibi etiketlemelere gidildi. 

Bu yıl içerisinde toplumsal cinsiyet çeşitliliği kapsamında, LGBTİ+ topluluğu için de kazanımları olan bir dizi başka değişiklilere de gidilmişti. Kadın kelimesinin eski tanımında yer alan “bir erkeğin karısı, kız arkadaşı” ifadesi “bir kişinin karısı, kız arkadaşı” şeklinde değiştirilirken, aynı şekilde “bir kadının kocası, erkek arkadaşı” tanımı “bir kişinin kocası, erkek arkadaşı” şeklinde değiştirilerek “erkek” tanımına da uygulandı.

Oxford Üniversitesinin yaptığı açıklamaya göre, cinsiyetle bağlantılı olan pek çok tanım, özellikle “cinsel çekicilik veya aktivite” ile ilgili olan kısımlar revize edilirken, örneklerden “ev işi, ilgi bekleme, vücut yapısı” gibi sıklıkla kadın ile ilişkilendirilen kelimeler, cinsiyete yapılan atıf sebebiyle kaldırıldı.
İmza kampanyası, kadın kelimesinin sözlükteki örneklerde “sex objesi, önemsiz ya da erkeğe rahatsızlık veren” olarak yer alacak şekilde kullanılırken, erkek için kullanılan ifadelerin çok daha fazla anlamlı olduğuna dikkat çekiyor.

Kampanyanın yaratıcı Maria Beatrice Giovanardi, hedeflenenlerin hepsine ulaşılamamış olsa da yapılan değişikliklerin hala bir kazanım olduğunu vurguluyor. Giovanardi, benzer problemlere sahip diğer sözlükleri de değişime zorlamayı ve diğer insanlara, kurumlara meydan okuma ve değişim yaratma konusunda örnek olabilmeyi umduğunu belirtiyor.

Bültene kayıt ol