Filiz Kerestecioğlu: “Kadınların siyasette eşit temsilinin önündeki engeller kaldırılsın”

20.02.2019 - 09:26
Haberi paylaş

HDP milletvekili Filiz Kerestecioğlu, kadınların siyasette eşit temsilinin önündeki engellerin kaldırılması amacıyla bir Araştırma Komisyonu kurulması istemiyle Meclis’e araştırma önergesi sundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara milletvekili Filiz Kerestecioğlu’nun Meclis’e sunduğu araştırma önergesinde şu cümleler yer alıyor:

AK Parti’nin açıkladığı 1297 adaydan sadece 24’ü kadındır ve bu yüzde 1,25lik bir oran oluşturuyor. Tüzüğünde kadınlara yüzde 33 oranında temsil hakkı tanıyan, Cumhuriyet Halk Partisinin açıkladığı kadın aday sayısı 44 ve bu rakam açıklanan 842 adayın yüzde 5,23’ünü oluşturuyor.

Bazı yerlerde aday göstermeyen MHPnin açıkladığı 750 adaydan ise sadece 14’ü kadın. Bugüne kadar 122 aday açıklayan İYİ Partinin 5 kadın adayı bulunuyor (% 3,85) ve Saadet Partisi de sadece 2 kadın aday açıkladı. Saadet Partinin açıklanan aday sayısının (261) yüzde 0,77’si kadın.

Kadınları her düzeyde eşit kabul eden partimizin (HDP) ise daha önceki seçimlerde olduğu gibi adaylarının yarısı kadındır.”

Araştırma önergesinin konusu, siyasette eşit temsilinin önündeki engellerin kaldırılması. Kerestecioğlu, araştırma önergesini, Anayasa’nın 98. İçtüzüğün 104 ve 105. Maddelerine dayandırdı.

"Sosyal Politikalar Kurulu'nda sadece bir kadın var"

Kerestecioğlu’nun araştırma önergesi kurulması için verdiği soru önergesinden öne çıkanlar şöyle:

* Bugün Türkiye’de Mevcut 16 Bakanın yalnızca 2’si, 49 Bakan Yardımcısından ise sadece 4’ü kadındır. Teknik (mühendislik, ekonomi vb.) olarak değerlendirilen hiçbir genel müdürlük veya daire başkanlığında kadın bulunmuyor.

* Tüm genel müdürlük ve daire başkanlıkları içindeki kadınların oranı yüzde 2’dir. Ülkenin mali kararlarının verildiği kurulların başında gelen Ekonomi Politikaları Kurulu’nun 9 üyesinden 3’ü; sosyal politikaların belirlenmesinde karar ve yetki sahibi olan Sosyal Politikalar Kurulu’nun 7 üyesinden ise sadece 1’i kadın.

* Görüldüğü gibi ekonomiden sosyal politikalara kadar kadınlar bütünüyle siyasetin dışında tutulmaktadır. Kurumların bütçelerini hazırlayan strateji daire başkanlıklarının yüzde 95’i erkektir. Bütçenin görüşüldüğü 30 üyeli Plan ve Bütçe Komisyonu’nun sadece 3 üyesi kadındır.

"Yerel seçimlerdeki kadın aday sayısı daha karanlık bir tablo sunuyor"

* Türkiye Büyük Millet Meclis'inde 104 kadın milletvekili bulunuyor.  AKP’nin 291 vekilinin 53’ü, yani yüzde 18.2’i, CHP’nin 142 vekilinin 18’i, yani yüzde 12.6’sı, HDP’nin 65 vekilinin 26’sı, yani yüzde 40’ı, MHP’nin 49 vekilinin 4’ü, yani yüzde 8.1’i, İyi Parti’nin 39 vekilinin yalnızca 3’ü, yani yüzde 7.6’sını kadın vekiller oluşturuyor. Üstelik yaklaşan yerel seçimler kadınların eşit temsiliyeti için çok daha kötü bir tablo ortaya koyuyor.

* 2014 Yerel Seçimleri sonucunda Aydın, Diyarbakır ve Gaziantep olmak üzere yalnızca üç büyükşehir belediyesini kadın adaylar (Özlem Çerçioğlu, Gültan Kışanak ve Fatma Şahin) kazanmıştı. Şu an halen tutuklu veya hükümlü olarak hapishanede olan 26. dönem HDP milletvekili sayısı 10’dur ve milletvekillerinin yarısı kadındır.

"CHP'nin açıkladığı kadın aday sayısı 44"

* 2019 yerel seçimlerinde de temsilde eşitsizliğin devam ettiği görülmektedir. AK partinin açıkladığı 1297 adaydan sadece 24’ü kadındır ve bu yüzde 1,25’lik bir oran oluşturuyor. Tüzüğünde kadınlara yüzde 33 oranında temsil hakkı tanıyan, Cumhuriyet Halk Partisi’nin açıkladığı kadın aday sayısı 44 ve bu rakam açıklanan 842 adayın yüzde 5,23’ünü oluşturuyor. Bazı yerlerde aday göstermeyen MHP’nin açıkladığı 750 adaydan ise sadece 14’ü kadındır.

* Bugüne kadar 122 aday açıklayan İYİ Parti’nin 5 kadın adayı bulunuyor (% 3,85) ve Saadet Partisi de sadece 2 kadın aday açıkladı. Saadet Parti’nin açıklanan aday sayısının (261) yüzde 0,77’si kadın. Kadınları her düzeyde eşit kabul eden partimizin (HDP) ise daha önceki seçimlerde olduğu gibi adaylarının yarısı kadındır.

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) ve Eşitlik Adalet Kadın Platformu da, 2019 yerel seçimlerinde kadın adayların sayısının sayısının yetersizliğine dikkat çekmişti.

(Bianet)

Bültene kayıt ol