Özbekistanlı bir kadın ve beş polis

22.01.2019 - 07:35
Haberi paylaş

İstanbul'da iki polis, taksisini durdurdukları Özbekistanlı bir kadını alıkoyarak tecavüz etti ve parasını gasp etti. Şikayet için karakola giden kadının şikayet başvurusu da kabul edilmedi. Olay ile ilgili Diren Cevahir Şen, Yeni Yaşam'a yazdı.

20 Ocak günü Hürriyet gazetesine düşen bir haber vardı. Damla Güler’in haberine göre, trafik kontrolü yapan polisler Şeref Şık ile İsmail Kök, bir taksiyi durdurarak Özbekistan uyruklu yolcu I.K.’yi araçtan indiriyor, Şık ve Kök kadını polis aracına bindirerek 4 saat alıkoyuyor ve Şık, I.K.’ye tecavüz ediyor. Ayrıca polisler I.K’nin 1,400 TL’sini de alarak onu Yedikule’de indirip oradan uzaklaşıyorlar.

Kadın şikayetçi olmak üzere Aksaray’da  polis merkezine gidiyor, orada polis memuru Y.S. ile görüşüyor, Y.S. kadına “Onun da çoluğu çocuğu var, zaten it gibi pişman şu an, cezasını vereceğim, sen merak etme, sana bir daha yaklaşamaz, yaklaştığında beni arayacaksın” diyor ve şikâyet başvurusunu almıyor.

Sonra bu kez komiser E.S. de “Ben o polisin komiseriyim, cezasını kendim vereceğim onu başka yere süreceğim” diyerek yine şikâyet başvurusu oluşturmuyor. Aynı gün Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü Nöbetçi Amiri olarak görev yapan A.B.’nin de polis memuru Y.S. tarafından bilgilendirildiği ancak onun da şikayetçi kadını dinlediği halde işlem yapılması için gerekli emri vermediği iddia ediliyor. I.K.’nin şikâyet başvurusunu almayan polisler daha sonra gasp edilen 1,400 TL’yi ise iade ediyor.

I.K.’nin arkadaşı G.K., bir gün sonra Şık’a ne ceza verildiğini öğrenmek için polis merkezine gidiyor ve kimsenin olaydan haberi olmadığı ortaya çıkıyor. Yeniden ifadesi alınan I.K., “Evine git, banyo yap” diyen polis memurundan ve şikâyetini almayan komiserden şikâyetçi oluyor. Ardından Gasp Büro Amirliği ekipleri, Y.S., E.S. ve A.B. ile Şık ve Kök’ü karakolda gözaltına alıyor.

Şüpheli polis Şık, I.K’nin kendisiyle rızası ile cinsel ilişkiye girdiğini ancak parasını almadığını söyleyerek suçlamaları reddediyor. Diğer polisler de tüm suçlamaları reddediyor. Şık ile Kök tutuklanıyor, diğer polisler adli kontrolle serbest bırakılıyor. 5 polis hakkında dava açılıyor ve Şık için 46 yıla kadar, Kök için 10,5 yıla kadar, A.B. için 15,5 yıla kadar, E.S. ve Y.S. için de 10,5 yıla kadar hapsi talep ediliyor.

Olayı habere çıktığı hali ile sizlere aktardım. Burada kadına yönelik birden çok suçun faili beş tane polisi görüyoruz. Bu polislerden ikisi yaptıkları işin kendilerine sağladığı ‘sınırsız’ kolaylık ve konfor ile kadını bir taksinin içinden alıp ona tecavüz etmek ve kadının parasını gasp etmek üzere polis aracına götürüyorlar ve kimse buna engel olmuyor. Yabancı uyruklu olması da, onu alıp götürebilmeleri için haklı ve işlerini kolaylaştırıcı neden olsa gerek polisler açısından.

Kadının, kendisine yapılanın kimsenin yanına kar kalmaması açısından şikayetinde ısrarcı olması, üstelik bu şikayet sonrası sadece tecavüz ve gasp fiilinin faili olan polislerin değil, şikayeti bile isteyerek işleme koymayan ve koyulması için emir ve talimat vermeyen memur ve komiserlerin de gözaltına alınması önemli bir gelişme. Ancak tecavüzcü polise istenilen cezanın yüksekliğine, diğer polislerin de aslında birden çok suçun faili olmalarına ve bu suçları da görevleri başında iken işlemelerine rağmen umalım ki ikisi tutuklu üçü adli kontrol ile tutuksuz yargılanacak olan polisler ödül gibi cezalar almasın. Almasınlar ki polisler de konumlarının, kendilerine tanınan muazzam yetkilerin gasp ve tecavüz gibi suçları işlemede kendilerine kolaylık sağlamayacağını, bu suçu işleyenler polis diye ve kamu görevinin gerektirdiği yetkileri aşıp, tecavüzcüleri koruyamayacaklarını, tecavüzcüler ve kadına yönelik her türlü şiddetin faili hakkında işlem yapmak zorunluluğu bulunan birer kamu görevlisi olduklarını anlasınlar.

Diren Cevahir Şen

(Yeni Yaşam)

Bültene kayıt ol