AKP iktidarında 17 bin işçi öldü: Erdoğan iş cinayetlerinde işçiyi suçladı

09.05.2016 - 13:25
Haberi paylaş

İşçi Sağlığı ve Güvenliği Konferansı'nda konuşan Tayyip Erdoğan, iş cinayetlerinde patronları ve devleti korudu, işçileri suçladı. 14 yıllık AKP iktidarında ise 17 binden fazla işçi hayatını kaybetti.

İş cinayetleriyle ilgili konuşmasında patronların daha fazla kâr uğruna iş güvenliği önlemlerini almayarak toplu işçi katliamlarına neden olduğuna değinmeyen Erdoğan, tersine, iş cinayetlerinde asıl sorumlunun işçiler olduğunu öne sürdü.

Sorunu buldu: "İşçiler sıcak diye baret takmıyor"

Soma Katliamı’nın ardından “fıtrat” açıklaması yapan Erdoğan, konuşmasında "İş kazalarının azaltılması, can kayıplarının önüne geçilebilmesi için öncelikle kendimizi düzeltmeli, insanı merkeze alan bir anlayışa geçmeliyiz. Sadece hükümetin veya işverenlerin hassasiyet göstermesiyle çözülebilecek bir sorun değildir. İşçilerin de bu konuda hassasiyet göstermesi gerekir. İşçimiz çok basit nedenlerin arkasına sığınarak bu tedbirleri uygulamıyor. Hava sıcak diye bareti takmıyor mesela. Bu konuda işçi kardeşlerimizin kendilerini düşünmesi gerekiyor" dedi.

17 bin 57 işçi katledildi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, dün Uluslararası 8. İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı’nda konuşan Tayyip Erdoğan’ın iş cinayetlerine işçileri suçlayan sözlerine verilerle yanıt verdi.

“İster kongre düzenleyin ister söylevler verin gerçekler değişmiyor. AKP’nin iktidara geldiği Kasım 2002’den beri iş cinayetlerinde en az 17 bin 57 işçi yaşamını yitirdi” diyen İSİG Meclisi, AKP’li yıllarda yaşanan iş cinayetlerinin sayısını şöyle sıraladı:

“2002 yılının son iki ayında en az 146 işçi, 2003 yılında en az 811 işçi, 2004 yılında en az 843 işçi, 2005 yılında en az 1096 işçi, 2006 yılında 1601 işçi, 2007 yılında en az 1044 işçi, 2008 yılında en az 866 işçi, 2009 yılında en az 1171 işçi, 2010 yılında en az 1454 işçi, 2011 yılında en az 1710 işçi, 2012 yılında en az 878 işçi, 2013 yılında en az 1235 işçi, 2014 yılında en az 1886 işçi, 2015 yılında en az 1730 işçi, 2016 yılının ilk dört ayında ise en az 586 işçi yaşamını yitirmiştir.”

Erdoğan konuşurken bir işçi öldü

Erdoğan konferansta konuşma yaparken bir işçinin daha iş cinayetine kurban gittiğini belirten meclis, Antalya Döşemealtı ilçesinde bir inşaatta çalışan 56 yaşındaki kalıp ustası Ömer Gündoğdu’nun, inşaatın 2. katında kalıpları sökerken merdiven boşluğundan düşüp yaşamını yitirdiği, Gündoğdu’nun emekli olmak için çalışarak gün doldurduğu ve iş için iki ay evvel Adana’dan geldiği bilgisini verdi.

AKP döneminden bazı başlıklar

İSİG Meclisi, AKP’nin hükümet olduğu dönem boyunca yaşananlara ilişkin olarak da şu maddeleri sıraladı:

“1- Ülkemizde hüküm süren durum bir iş cinayetleri rejiminin varlığıdır. Soma, Davutpaşa, Ostim, Torunlar, Isparta, Düzce, Ermenek, Esenyurt, Erzurum, Samsun, Güllük, Elbistan gibi birçok işçi katliamı bu dönemde yaşanmıştır.

2- İktidara gelir gelmez çıkarttıkları 4857 sayılı İş Kanunu ile taşeron çalıştırma başta olmak üzere esnek ve güvencesiz çalıştırma yasal hale getirilmiş ve TBMM'de geçen hafta kabul edilen kiralık işçilik ve özel istihdam büroları içerikli kölelik yasası ile bütün işlerde güvence tamamen ortadan kalkmıştır.

3- Sendikal hareket baskı altına alınmış, sendikalaşan işçiler işten atılmış ve iktidara bağlı sendikalar egemen hale getirilmiştir.

4- Köyden kente göç hızlanmış, yoksulluk derinleşmiş, emek rekabeti ile de ücretler düşürülmüş ve yoksulluk kitleselleşmiştir.

5- 4+4+4 eğitim sistemiyle çocuk işçilik yaygınlaşmış ve milyonları kapsamıştır. 

6- SSGSS yayası ile emeklilik yaşı 65’e çıkarılmıştır. Emekli olduğu halde çalışan, emeklilik yaşını beklediği için çalışmak zorunda kalan ve emekli olma hakkını sigortasız çalıştığı ya da sigortası düzenli yatırılmadığı için kazanamayan milyonlarca yaşlı işçi vardır.

7- Kadınlara yönelik açıklanan program ve paketler, kadını yarı zamanlı çalıştırarak aile içine hapsetmeyi ve ucuz işgücünü kadın üzerinden yaygınlaştırmayı hedeflemiştir.

8- Yanlış dış ve iç politikalar sonucu milyonlarca göçmen Türkiye’de güvencesiz olarak çalışmaktadır. Beraberinde birçok sosyal sorun yaşanmaktadır.

9- İşte tüm bu politikalar sonucu iş cinayetleri artmış ve meslek hastalıkları görünmez hale getirilmiştir.”

Devlet-sermaye el ele

Meclisin açıklamasında, iş cinayetlerinde sermaye ve devletin işbirliğine dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:

“Devlet-hükümet Cumhurbaşkanının ifade ettiği gibi patronlar ile işçilere eşit mesafede değil bizzat çalışma ilişkilerine dönük attığı bu temel adımlarla iş cinayetlerini gündelik yaşamın bir parçası haline getiren ve bunu olağanlaştıran bir rejimin sermaye ile beraber kurucusu, uygulayıcısıdır.”

Bültene kayıt ol