Marmara Denizi’nde iş cinayeti

22.02.2024 - 14:16
Haberi paylaş

Marmara Adası’ndan Bursa’nın Gemlik ilçesindeki Roda Limanı’na gitmek üzere 14 Şubat saat 20.30’da, 1250 ton mermer tozu yüküyle ve 6 kişilik mürettebatıyla hareket eden 69 metre uzunluğundaki “Batuhan A” adlı kargo gemisi, 15 Şubat saat 06.20’de Karacabey açıklarında, kıyıdan 4 mil uzaklıkta battı. Mürettebattan aşçı Zeynep Kılınç ve işe henüz başlayan yağcı Hüseyin Tutuk’un enkazdaki cansız bedenlerine ulaşıldı; birinci kaptan, ikinci kaptan, başmakinist ve makinist hâlâ aranıyor.

Geminin neden battığı henüz tam olarak aydınlatılmasa da 1971’de imal edinen geminin yaşlı olması, kötü hava koşullarında sefere çıkılması, bakımlarının aksatılması, yükün doğru şekilde yüklenmemesi gibi bir dizi ihmalin yol açmış olabileceği öne sürüldü. Bunlardan hangisinin asli kusur olduğu, arama kurtarma çalışmalarının ardından yapılacak incelemelerle belirlenecek. Ancak kesin olan bir şey var ki hayatını kaybeden çalışanlar yakınlarına gönderdikleri son mesajlarda yoğun yağış, rüzgâr ve yüksek dalgalarla boğuştuklarını bildiriyorlardı. Arama kurtarma çalışmaları yine aynı sebeplerden ötürü ilk iki gün boyunca yapılamadı ve ilk taramalarda boş bir can salı dışında hayatta kalanlara dair bir iz bulunamadı.

Gemi çalışanları ve kaptanlar bu yaştaki gemilerin kısa mesafeli alanlarda ve kontrollerinin aksatılarak çalıştırıldığını ifade ediyor. Özellikle kış aylarında yapılan seferler sırasında yapılan bu ihmaller onlarca işçinin yaşamına mal oldu. Geçtiğimiz Kasım ayında da Zonguldak açıklarında “Kafkametler” isimli gemi batmış, 12 denizciden yalnızca 5’inin bedenlerine ulaşılabilmişti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Ana Arama Kurtarma Merkezi Kaza/Olay istatistiklerine göre, 2016 yılından 2023’ün sonuna kadar 677 denizci hayatını kaybetti, 390 kişi de kazaların ardından kayıp olarak kayıtlara geçti.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol