Asgari ücret zammı alınmadan eridi

18.01.2024 - 13:17
Haberi paylaş

Asgari ücret 2024 yılı için net 17 bin 2 TL olmuştu, fakat Ocak ayı başlar başlamaz gelişen zam dalgası ile yapılan artış yok oldu.

Bu yeni bir durum değil. Her asgari ücret artışı sonrası aynı şey oluyor.

Bu daha önce patronlar tarafından kurdaki artış sebebiyle girdi maliyetlerindeki çoğalmaya bağlanıyordu. Fakat yakın dönem ve bugüne bakıldığında bu iddia geçersizdir.

Ürünlerin, çoğu üretildikleri maliyete rağmen elde edildiklerinden sonra defalarca fiyatlandırılıyor.

Bunu görmek için kâhin olmaya gerek yok. Zar zor ayakta kalan küçük esnaflara ya da ucuz market zincirlerinde çalışan işçilere sorulduğunda bu basit gerçeği tüm örnekleriyle anlatıyorlar.

Bu yüzden enflasyon bir canavar değil, kapitalistlerin servete el koyma yöntemlerinden biridir.

Asgari ücretliler için daha da kötü olan şey, milyonlarca işçinin feryadı ve tüketimin düşmesi karşısında bulunan Temmuz'da ara zam uygulamasının bu yıldan itibaren kaldırılacağının dile getirilmesi.

Defalarca yazdığımız gerçekleri bir kez daha söylemeliyiz:

- En düşük ücret olması gereken asgari ücret, Türkiye'de ortalama ücret olarak dayatılmaktadır.

- Çok sayıda işçi asgari ücretin altında, çok daha fazlası da asgari ücretin biraz üzerinde çalıştırılıyor.

- Yani asgari ücretlinin sorunu, tüm ücretli emekçilerin meselesidir.

İktidarın bu kadar rahat ve cüretkâr davranmasının sebebi, asgari ücretli işçilerin talepleri için sendikaların herhangi bir mücadeleye girişmemeleri. Bu sefer de her zaman olduğu gibi nutuklar attılar. Fakat hiçbir eylemliliğe, herhangi bir zorlayıcılığa girmediler.

Sosyalist işçiler, işyerlerinde örgütlenmeyi farklı işyerleriyle birlikte hareket etmeyi, çeşitli işkollarında ücretlerimizi yükseltmeye girişmeyi öneriyor.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol