Sendikalardan ve akademisyenlerden TÜİK'e tepki: Bu rakamlar doğru değil

03.01.2024 - 11:45
Haberi paylaş

Kamu çalışanları ve emeklililerin ücret artışlarında baz alınan devletin resmi enflasyon verileri, KESK, DİSK ve iktisatçıların tepkisiyle karşılandı.

Türkiye İstatik Kurumu (TÜİK'in) 2023 yılı ve Aralık enflasyon verilerine göre:

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 64,77, aylık yüzde 2,93 arttı. 

TÜİK'e göre enflasyon 2023'ün Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında enflasyon yüzde 37,56 olarak gerçekleşti. 

Son alt ayda gerçekleşen enflasyon farkı, memur ve emekli maaşlarındaki zam oranını da belirliyor. 

SSK ve Bağkur emekli maaşlarının yüzde 37,56, memur ve memur emeklisinin alacağı zam oranı da yüzde 49,3 olarak hesaplanıyor.

Kamu Êmekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), resmi enflasyona oranına itiraz etti. Konfederasyonun TÜİK rakamlarına tepkisi şöyle oldu:

“Kamu emekçileri ve emekliler sanal enflasyon rakamları ile her geçen gün daha da yoksullaşıyor. Enflasyon sepeti üzerindeki manipülasyona rağmen aralık ayı enflasyon rakamını yüzde 2.93 olarak açıklayan TÜİK eliyle iktidar gerçek enflasyon rakamlarını en az yüzde 25 oranında aşağıya çekmiş, bir kez daha bizlere sefalet koşullarında yaşamayı dayatmıştır. Bu temelde kamu emekçileri ve emeklilere gelecek olan toplam yüzde 46.57'lik ücret artışının enflasyon ile eksilen ücretlerin sadece bir kısmını karşıladığının altını çiziyor, ENAG'ın da açıkladığı gibi sadece Aralık ayı enflasyonunun yüzde 4,12 olarak gerçekleştiği bir ülkede yoksulluk sınırının 50 bin TL'nin üzerinde olduğunu kamuoyu ile paylaşıyor, emeğin haklarını, ranta, sermayeye peşkeş çeken iktidarın emek düşmanı politikalarını değiştirecek gücün kamu emekçileri, emekliler, işçiler ve yoksul halkın olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz.”

Bir itiraz da çatısı altında işçi emeklililerin de örgütlendiği Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'ndan (DİSK) geldi.

DİSK Araştırma Merkezi yaptığı hesaplamayı açıkladı:

"Resmi ortalama enflasyon oranları düşük gelirlilerin, emekçilerin günlük yaşamda karşılaştığı ve hissettiği oranlar değildir.  Bu nedenle DİSK-AR olarak TÜİK’in ham verilerinden yararlanarak emeklilerin, dar gelirlilerin, düşük gelirlilerin hissettiği gıda enflasyonunu yeniden hesaplıyoruz. Yaptığımız hesaplamaya göre gıda enflasyonu ortalama yüzde 72 olarak gerçekleşirken emeklilerde gıda enflasyonu yüzde 88,4 oldu. Üçüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 82,1 olurken, düşük gelirli ikinci yüzde 20’lik grubun gıda enflasyonu yüzde 94,1 ve en yoksul yüzde 20’lik gelir grubun gıda enflasyonu ise yüzde 113,1 olarak gerçekleşti."

Kısacası asgari ücretli işçiler gibi kamu emekçileri ve emekliler de 2024'te yine düşük ücretlere mahkum edildi.

Akademisyenler ne diyor?

TÜİK'e en sert tepkilerden biri ana akım iktisatçı Mahfi Eğilmez'den. X hesabında şu yorumu yaptı:

"Açıklanan yıllık enflasyona bakınca bir kez daha gördüm ki ekonomide yapısal reformların ilk adımı TÜİK'in kamu kesiminden tümüyle bağımsız hale getirilmesi olmalı. Gerçek verilerin açıklanmadığı bir yerde ekonomi politikası da yalan üzerine kurulu olur ve hiçbir işe yaramaz."

TÜİK ile davalık olan bağımsız akademisyenler, TÜİK ile aynı yöntemle (Piyasa fiyatlarının araştırılması) bakarak bambaşka rakamlar hesaplamaya devam ediyor.

Enflasyon Araştırma Grubu'na (ENAG) göre 2023'te yıllık enflasyonu yüzde 127.21, 2023 yılı Aralık ayı enflasyonu ise yüzde 4.12 oldu.

Aradaki müthiş fark, maaşlarımızın nasıl eksik verildiğinin göstergesi. Birçok kişi maaş artışlarının TÜİK'e göre değil ENAG'ın rakamlarına göre belirlenmesini istiyor.

Bültene kayıt ol