2024 açlık yılı

29.12.2023 - 11:40
Haberi paylaş

Türkiye’de milyonlarca vatandaşı ilgilendiren asgari ücret, 1 Ocak 2024'ten geçerli olmak üzere, 700 lirası asgari ücret desteği olmak üzere net 17 bin 2 lira olarak belirlendi.  Gelir vergisi asgari ücretliden bu yıl da alınmayacak. Fakat gelir vergisinde düzenlenme yapılmamasından kaynaklı olarak doğrudan vergiler oranları daha erken artacak. 

Marketler, temel gıda ürünlerine erkenden zamlarını yansıttılar bile. Ocak ayında kira fiyatlarındaki değişimi göreceğiz. İktidarın ulaşım, elektrik, doğalgaz ve su da belediye seçimlerine kadar zam göstermeyip seçim sonrası korkunç zam oranlarıyla halkı karşı karşıya bırakacağını öngörmekteyiz.

Mehmet Şimşek ne yapıyor?

2023 yılı içerisinde Hazine ve Maliye Bakanlığı, çokça tartışılan kararlar aldı. Yeni yıl içerisinde Mehmet Şimşek, halkın alım gücünü azaltarak Türkiye’nin boşalan kasasını durdurmaya çalışırken sarayın masraflarını kesmemekte. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bağımsız gibi gözükse de onun tercihlerini hayata geçiren Mehmet Şimşek, çözümü halkın üç kuruşuna gözünü dikmiş durumda. Biz bu duruma ‘HALK DUR, SARAYA PARA LAZIM’ diyoruz. Maliye Bakanlığı'nın en son aldığı komik karar ise şans oyunlarından vergilerin indirimi olmuştur. Belediye seçimlerinden önce alınan yeni karar da bizi şaşırtmıştır:

“9.Kamu idarelerinin hazırladıkları malî tablolar Maliye Bakanlığı’nca konsolide edilir ve belirlenen süreler içinde kamuoyuna sunulur. Konsolidasyon işlemi önce merkezi yönetim, yerel yönetimler ve sosyal güvenlik kurumları alt grupları bazında, daha sonra da genel yönetim düzeyinde yapılır. Konsolidasyon sonucunda ortaya çıkan malî tablolar, kamu idareleri arasındaki işlemlerden kaynaklanan karşılıklı borç, alacak, gelir ve gider doğuran işlemler arındırıldıktan sonra ilgili alt grupların veya genel yönetimin malî durumunu gösterir. ”

Bu karar AKP’li belediyelerde işleyecek mi? Muhalefet partilerinin belediyelerine erken kayyum hazırlığı gibi görünmekte, özellikle de DEM Partisi'ne. 

Son olarak, Türkiye’nin gündemine oturan açıklama ise yine Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten geldi. Şimşek, “Dünyada kredi kartına taksit uygulayan tek ülkeyiz. Bu da vatandaşın gelirinden fazla harcamasına neden oluyor. Bu iyi bir şey değil” ifadelerini kullandı.

Kriz

Seçimlerden sonra yakıt, doğalgaz, elektrik ve su da büyük bir artış beklenmekte.  Maliye Bakanlığı'nın aldığı kararlar neticesinde halkın bütçesi daha da azalmakta. Enflasyonun gerçek yüzü sokaklarda görülmektedir. Devlet okulların da okuyan çocuklarımız öğlen yemeklerini sağlıksız gıdalarla geçiştirmekte, emekçilerin sosyal hayatları yok olduğu gibi hayatlarını mutsuz olarak geçirmekteler. Esnaf satışların azalmasından dertli ve birçoğu kepenkleri kapatmış durumda. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan halk çaresiz durumda. Bu gidişle, Türkiye’de halk ayağa kalkacak gibi görülmekte, ekonomik krizin faturası hep yoksul halktan çıkarılmak istenirken...

Ceyhun Su

Bültene kayıt ol