Asgari ücret pazarlıkları 1 Aralık'ta başlıyor

28.11.2023 - 13:25
Haberi paylaş

6,5 milyon işçi ve ailelerinin yeni yılda alacakları ücretlerin belirleneceği Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıyor. İnsanca ücret için tabandan harekete geçmeli, sendikaları mücadele etmeye zorlamalıyız.

Merkez Bankası'nın tahminine göre 2024'te enflasyon yüzde 65 olabilir.

Şu anki asgari ücret net 11 bin 402 TL. Yüzde 65  oranında zam yapıldığı taktirde 1 Ocak 2024'ten itibaren net asgari ücret 18,8313 TL. olmalı.

Resmi enflasyon rakamı ekonomi yönetimi tarafından revize edilerek yukarı çekilse de bağımsız araştırmacıların (ENAG) yaptığı hesaplamaya göre son 12 ayda tüketici fiyatlarının artış hızı 170,70 oldu. 

Kasım ayındaysa yıllık enflasyon ise yüzde 84,39 olarak gerçekleşti.

Bir hesaplamaya göre Temmuzdan bu yana geçen 4 aylık süre içerisinde yüksek enflasyon nedeniyle en düşük asgari ücretli 3,093 lira kaybetmiş gözüküyor.

Türk-İş'in tüketici fiyatlarından yola çıkarak yaptığı araştırmaya göre Kasım ayında açlık sınırı (yani dört kişilik bir ailenin zorunlu mutfak harcamaları) 14.026 TL'ye çıktı.

Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen yoksulluk sınırı 45.687 TL'ye yükseldi.

İktidar her ne kadar fiyatların artış hızının kontrol altına alınacağını söylese de - ki borç krizinin patlak verdiği 2018 yılının sonundan itibaren Cumhurbaşkanı Erdoğan sürekli bir iddiayı gündeme getirdi - yüksek enflasyonun nedenleri (başta patronların kar hırsı olmak üzere) ortadan kalkmamış durumda. 2024'te de kalkacağına dair bir emare olmadığı için Merkez Bankası yıllık enflasyon beklentisini yüzde 58'den yüzde 65'e yükseltti.

Erdoğan, asgari ücretlilere ve emeklilere yılbaşına kadar sabredin demişti. Fakat geçim sıkıntısı sabırları zorlamaya devam ediyor.Bu durumda işçileri temsilen sendikaların ücret talebi ve bu talebi savunmak için ne yapacakları daha da önem kazanıyor.

Bu mesele, sadece asgari ücretli işçilerin değil tüm işçilerin ve emeklilerin meselesidir.

  •  Asgari ücret insanca yaşayacak bir seviyeye yükseltilmeli.
  •  Emekli maaşlarına asgari ücret oranında zam yapılmalı.
  •  Tüm ücretleri yükseltmek için tabandan harekete geçmeli, sendikaları mücadele etmeye zorlamalıyız.

Asgari ücretli işçi temsilcileri pazarlık masasına

Bültene kayıt ol