İşçi sendikalarının aidat saltanatı

23.08.2023 - 09:13
Haberi paylaş

Kristal-İş üyesi bir işçi, sendika aidatlarının yüksekliğini eleştiriyor ve amaçları dışında neler için kullanıldığını anlatıyor. Önerisi sendika yöneticilerden hesap sormak ve aidatları düşürmek için mücadele etmek.

Sendika aidatı, sendika kesintisi veya dayanışma aidatı başlığı altında sendikaların üyelerinden kestiği ödenektir. Türkiye'de sendikaya aktif üyeliği bulunan işçilerin 7.5 saatlik brüt ücretleri üzerinden kesilmektedir. 7.5 saatlik brüt ücret, işçinin 1.5 günlük net kök ücretine denk gelmektedir. Bundan dolayı 30 günlük çalışma düzeninde çalışan sendikalı hiçbir işçi 30 gün üzerinden ücret alamamaktadır. 28.5 günlük ücret almaktadır veya bunun saat ücreti karşılığını almaktadır.

Günümüz işçi sendikalarını göz önüne alındığında bu aidat çalışan işçi için haraç niteliğindedir.1.5 günlük net ücret çok fazladır.

Sendika aidatının kesilmesinin temeli nedeni; işçilerin grev ve lokavt günlerinde maaş ve sosyal haklarını alamadıkları için, biriken bu aidatlardan minimum düzeyde geçimlerini sağlayacak şekilde faydalanmalarıdır. İşçi sendikalarının çoğunda bu durum 2000'li yıllardan sonra yerini hayal kırıklığına bırakmıştır. Çok az sendika grev ve lokavt dönemlerine üyelerine destek olmuştur

Özelliklede Türk-İş konfederasyonuna bağlı sendikalar, grev ve lokavt dönemlerin de ödeme yapmamaktadır.

Sendikaların genel merkezlerde biriken işçi aidatlarıyla; oteller, kumarhaneler, sosyal alanlar, düğün salonları ve şaşalı yerlerde lüks genel merkez binaları yapılmaktadır. Biriken aidatlarla genel merkez yöneticileri kendilerine huzur hakkı gibi sendikacılık etiğine aykırı toplu para almaktadırlar.

Kendi sendikamdan örnek verecek olursam. 2000'li yıllar öncesinde 17 bin üyeye kadar ulaşmış olan sendikanın aidatları 4 saat brüt ücret üzerinden kesilirken, Kuşadası'na otel yapım kararıyla 6 saate çıkarılmıştır. Otel inşaatı bittikten sonra da tekrar 4 saate indirilmeyip 2008 genel kurulunda 7.5 saate çıkarılmıştır. Gerekçede Türkiye'de 6 saat alan tek sendikanın Kristal-İş sendikası olması ve üye sayısının 4 binli rakamlara düşmesiymiş. Şuan itibariyle üye sayısı 8 binli rakamlara çıkmasına ve otelden kira geliri gelmesine rağmen sendika aidatının düşürülmesi teklifi dahi edilememektedir.

İşçilerin gözlerine sokarcasına, yönetime yandaş işçilerin kredi kartlarının ödenmesi bakımlarının üstlenmesi, yandaşlara verilen seçim rüşvetleri. Yandaşlara takılan düğün takıları ve genel başkanın köyünün mezarlığının duvarını yapımının dahi, işçi aidatlardan karşılanması işçilerde ödediği aidatları sorgular hele getirmiştir.

21 yıllık genel başkana, güveni kötüye kullanma ve zimmete para geçirme gibi davaların açılması neticesinde, işçi aidatlarının nerelere harcadığı ortaya çıkmıştır.

1.5 gününü sendikasına ödeyen işçiler bu aidatları çok fazla bulmaktadır. Bu kesintilere rağmen işçi sendikalarının bunun karşılığını vermediğini düşünmektedir.

Sendikalar içerisinde yapılan lüks harcamalar makam arabaları huzur haklarının kaldırılması, sendikaların üye sayılarının arttırılıp aidatlar düşürülmelidir. Her genel kurulda zorunlu giderler ölçüsünde işçiler tarafından aidatlar belirlenmelidir.

Sendika aidatı ödeyen her işçinin ödediği bu aidatların, hesabını sorması ve makul seviyelere düşürülmesi için örgütlü çalışmalar başlatması gerekmektedir.

Fotoğraf: Türk-İş'e bağlı Kristal-İş'in Kuşadası'nda işçi aidatlarıyla yaptırıp, işletmeye verdiği otel. Sendika sitesinde üyelerine yüzde 20 indirim öneriyor 

Bültene kayıt ol