Memur-Sen: 'Enflasyon farkı jest değil geçmişe dönük alacağımızdır'

21.08.2023 - 11:44
Haberi paylaş

Kamu çalışanları sendikaları ile iktidar arasında süren 2024-2025 toplu sözleşme görüşmelerinde sona gelindi. İktidar, sendikaların taleplerini tanımazken, grev hakkı olmadığı için yine iktidarın dediği olacak gibi.

4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin önümüzdeki iki yıl boyunca maaşlarını belirleyecek pazarlıklara yetkili sendika olarak katılan Memur-Sen'in Ali Yalçın, iktidarın dayattığı düşük zam teklifinin enflasyon farkı olarak geçmişe dönük alacaklarını karşıladığını belirtti.

Yalçın'ın açıklamasında öne çıkanlar:

"Merkez Bankası'nın öngördüğü enflasyon beklentileri bizim yaklaşımımızı, öngörümüzü doğrulamış, teyit etmiştir. Bu süreçte Türkiye'nin büyüme rakamlarını ve hükümetin seçim beyannamesindeki refah payı vaadini kamu işverenine ısrarla hatırlattık. Kamu işverenin birinci ve ikinci teklifinde getirdiği rakamlar ne ifade ettiğimiz gerçekliğe uygun ne de beklentileri karşılayacak niteliktedir. Yüzdelik teklif toplu sözleşmenin esası, enflasyon farkı kayıpların telafisi, refah payı ise alım gücünün korumanın güvencesidir. Ama bugün görüyoruz ki 6 ay boyunca yaşayacağımız sıkıntılar sonucu alacağımız enflasyon farkı zam gibi sunuluyor.

Açıkça söylüyorum, enflasyon farkı kamu işvereninin jesti falan değil toplu sözleşme kazanımımız ve geçmişe dönük alacağımızdır."

Bundan sonra ne olacak?

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) toplu sözleşme görüşmelerinin gerçek bir ücret pazarlığı olmadığını vurguluyor. KESK'e göre memurların, işçiler gibi grev hakkı tanınmadan işverene (yani iktidara) karşı gerçek yaptırım ve basınç yapma imkanı yok.

Her zaman olduğu gibi toplu sözleşmelerde karar verici durumunda olan Erdoğan yönetimi.

Eğer memur sendikaları bu sözleşmeyi reddedip imzalamadığı taktirde anlaşmazlık Yüksek Hakem Kurulu'na gidecek. 11 kişiden oluşan bu kurulda işçi temsilcileri yok ve oradan çıkacak karar iktidarın yani kamu patronunun kararı olacak.

2024-2025 kamu çalışanları toplu sözleşmelerini, öncekilerden ayıran önemli bir fark. Farklı sendikal konfederasyonlara bölünmüş milyonlarca kamu emekçisi insanca yaşayacak ücret için bastırıyor. Daha önce düşük maaş artışlarına imza atmış Memur-Sen, tabanın basıncıyla davranmaya zorlandı.

Bültene kayıt ol