BİRTEK-SEN: Koza Halı’da direniş kazanımla sona erdi

10.08.2023 - 08:16
Haberi paylaş

Antep Başpınar'da kurulu olan tekstil fabrikasında işçiler düşük zam dayatmasına karşı iş bırakmıştı. BİRTEK-SEN, kısmi kazanımlara işaret ederken,  bazı işçiler yüzde 54 zam talebini içermediği anlaşmaya tepki gösterdi.

BİRTEK-SEN'in duyurusundan:

"%34 zammı kabul etmeyen işçiler %54 zam istiyordu. Sabit ücretlerde zam oranı değişmedi ancak düşük bir üretim kotası belirlenerek bu kotanın üstüne prim ve zorunlu duruşlarda telafi ücreti teklif edildi. 

Bu düzenlemeyle ücretler işçilerin talep ettiği zam oranına yaklaşmış oldu. Patronun ilk verdiği zamma göre dokuma operatörü(kalfa) ücreti 18.344 TL, op. yardımcısı(telci) 15.128 TL olacaktı. Yeni düzenlemeyle primlerle birlikte kalfa ücreti ortalama 21 bin TL, telci ücreti 17 bin TL’ye çıktı. Ancak anlaşma sırasında direniş alanında olmayan vardiyalardaki (vardiyalar fabrika önünde direnişi dönüşümlü sürdürüyordu) işçiler anlaşmaya tepkili. Çünkü işçilerin talebi %54 artışın sabit ücretlere yansıtılmasıydı. Bunun yine de önemli bir kazanım olduğunu söyleyen işçiler “daha bir gün önce işçileri toplu işten atmayla tehdit eden patron, bugün kibarca ‘yaşadıklarımızı unutalım, kaldığımız yerden devam edelim’ diyerek geri adım attı."

Bültene kayıt ol