Belediye işçileri mücadelede: Mamak'ta iş bırakma devam ediyor

09.08.2023 - 11:55
Haberi paylaş

Mamak Belediyesi'nde düşük ücret dayatmasına ve sendikal hakların tanınmasına karşı iş bırakma eylemi 3. gününde. Çankaya Belediyesi işçileri ise bugün başkanlık binası avlusunda eylem yapacak.

Mamak Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ile Park ve Bahçeler Müdürlüğü çalışanları şunları söylüyor: 'Bir işçi 10 bin 500 lira maaş alıyor. En düşük ücretin 17 bin 500 liraya, vasıflı işçiler için de 20 bin liraya çıkarılmasını talep ediyoruz.'

Çankaya Belediyesi emekçilerinin basıncı sonucu, DİSK Genel-İş sendikası eylem kararı aldı. Sendikanın yaptığı duyuru şöyle:

"Değerli Çankaya Emekçileri !!

Şube Yönetim ve Yürütme Kurulu olarak alınan karar doğrultusunda 10 Ağustos Perşembe günü saat 12:15’te Başkanlık avlusunda bir basın açıklaması yapılacaktır. Tüm işçi arkadaşlarımızı Basın açıklamamıza bekliyoruz. Eğer talebimiz çözüme ulaşmazsa 11 Ağustos Cuma günü 12:00-13:00 saatleri arasında tüm işyerlerinde oturma eylemi yapılacaktır. Taleplerimiz karşılanana kadar mücadelemiz devam edecektir."

Peki Çankaya emekçileri ne istiyor? Mücadeleci işçilerin eylem gerekçeleri ve talepleri:

Arkadaşlar, sendikamızla daha önce yaptığımız görüşmelerde en düşük işçi maaşının yol yemek hariç 22bintlde en düşük memur maaşına çıkarılacağı tabana uygulanan bu oranın (108) herkesin taban yevmiyesine zam olarak yansıyacağı söylenmişti. Sonra bu talepten de geri adım atılıp en düşük işçi maaşının yol yemek dahil 22bintl bandına çıkarılması için pazarlığa oturulacağı söylendi. Bizler bu talebin de yetersiz olduğunu düşünürken aylardır belediye başkanlığı ile görüşme yapılmasını ve neticenin doyurucu bir planla sendika tarafından işçiye duyurulmasını bekledik. 

Ne yazık ki dün yapılan görüşmede Belediye Başkanlığınca 2000tl gibi, var olan ekonomik koşullarda komik bir rakamın, teklif edildiği açıklandı. Sendikamız tarafından bunca zaman geçmesine rağmen bir yol haritası hala paylaşılmış, işçi gereğince aydınlatılmış değil."

Genel-İş eylemden saatlerce önce şu duyuruyu yaparak protestoyu iptal etti:

"Değerli Çankaya Emekçileri

Bildiğiniz üzere bir süredir Sendika Yönetimimiz ile Belediye Yönetimi arasında devam eden ek protokol süreci tamamlanmıştır. Bu temelde tüm işçilere Ağustos ayından başlayarak yılbaşına kadar her ay 6000 TL net seyyanen ödeme yapılacaktır. Yine Belediye Yönetimi ile yapılan ek protokol ile seyyanen net ödenen 6000 TL Ocak 2024 tarihinden itibaren yine tüm işçilerin taban ücretlerine yansıtılıp kalıcı hale getirilecektir. Ayrıca Belediye Yönetimi ile imzalanan protokole göre önümüzdeki yıl yeni yapılacak Kadrolu, İmar A.Ş Belde A.Ş TİS’lerinde maaş artışları altı ayda bir enflasyon oranında artacaktır, Çanpaş Tis’nin ise 2. yılı için 6 aylık enflasyon zammı için ek protokol yapılacaktır. Bilgilerinize sunarız."

İşçiler arasında konuşulan ise şöyle özetlenebilir: Tabandan baskıya devam etmeliyiz.

Bültene kayıt ol