Milyonlarız ama sendikamız yok

31.07.2023 - 09:50
Haberi paylaş

Türkiye'de işçi statüsünde kayıtlı çalışanların yüzde 85'inden fazlasının hâlâ sendika üyeliği yok. Defalarca yazdığımız gibi: Sendikalar olmadan mücadele büyümez, ortak talepler kazanılamaz.

Resmi Gazete'de yayınlanan işkollarındaki işçi ve sendika üyelik sayıları, işçi hareketindeki vahim boşluğu bir kez daha teyit etti.

Son altı ayda sendika üye sayısı artmış olsa bile Türkiye genelinde 16 milyon 413 bin 359 işçiden sadece 2 milyon 421 bin 940'ının sendika üyeliği bulunuyor. Yani sendikalaşma oranı yüzde 14.76. 

Ocak ayında bu oran yüzde 14.42 seviyesindeydi.

Sendikalaşma oranının düşüklüğünün başlıca patronların sendika düşmanlığı. Birçok işkolunda ve işyerinde örgütlenmek isteyen işçiler, işten atılmakta ve sendikaların önü kesilmektedir. Böylece toplu pazarlık imkanı ortadan kaldırılmakta.

Not: Türkiye'de işçi sayısı 30 milyondan fazladır. Memurlar, sözleşmeliler de işçi sınıfının bir parçasıdır. Resmi veriler, SGK'ya kayıtlı ve işçi statüsünde çalışanları kapsıyor. Buna karşılık tarım işçileri gibi birçok işkolunda sigortasız çalıştırılan kitleler var.

Bültene kayıt ol