Yoksulluk sınırı asgari ücretin üç katı

27.06.2023 - 10:55
Haberi paylaş

Dört kişilik bir işçi ailesinin gıda, kira, ulaşım, eğitim ve faturalarla birlikte aylık geçim masrafı Haziran'da 33 bin 789 TL'ye yükseldi. Bir hanede iki asgari ücretli çalışsa bile bu yükü kaldıramıyor.

Türk-İş'in Haziran'da açlık ve yoksulluk araştırmasının sonuçları beklendiği gibi çıktı. Ankara'daki fiyatlara dayalı olarak tespit edilen rakamlara göre:

  • Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı (yani temel gıda harcamaları) 10 bin 373 TL'ye çıktı. Temmuzdan itibaren geçerli olacak yeni asgari ücretse 11 bin 402 lira. Bu ücret, Haziran'daki kur şokları sebebiyle eridiği birçok uzman tarafından belirtiliyor. Yani yeni asgari ücret daha ilk ayda açlık sınırının altına kayabilir.
  • Asgari ücret, ortalama ücret olarak kabul ediliyor. Milyonlarca işçi bu ücretle çalıştırılıyor. Üstelik bazıları altında. Ancak bu ücret, bir evde iki asgari ücretli olsa da geçim masraflarını karşılamaya yetmiyor.
  • Araştırmaya göre bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise 13 bin 471 TL'ye yükseldi.
  • Ayrıca hane gelirinin ortalama yüzde 22,8'inin gıdaya ayrıldığı, en düşük yüzde 20'lik gelir diliminde olan hanelerin gıdaya ayırmak zorunda kaldıkları payın yüzde 35,8'e çıktığına dikkat çekildi.

Bültene kayıt ol