İSTKA işçileri grevi 24. gününde: Eşit iş eşit ücret için kazanana kadar mücadeleye devam

01.06.2023 - 13:14
Haberi paylaş

Tez-Koop İş Sendikası’nda örgütlü İstanbul Sanayi Ajansı (İSTKA) işçileri 24 gündür grevde. Kendilerini ziyaret ettiğimiz de işçiler, işveren sendikasının ücret düşürme ve eksik zam teklifine karşı eşit işe eşit ve insanca geçinebilecek bir ücret için başlattıkları grevi kazanana kadar sürdürmeye kararlı olduklarını anlattılar. 

Ceza niteliğinde teklif

İTKA çalışanlarının ücret artış oranları kamu çalışanlarının maaş zamlarına endeksli, ajans çalışanlarının ücretleri her altı ayda bir kamu çalışanlarına gelen zam oranında arttırılmakta. Geçen yıl Tez Koop İş Sendikası’nda örgütlenen işçilere işveren sendikası YEREL- SEN, kamu çalışanlarına zam oranından 6 puan daha düşük bir artış, taşerondan kadroya geçirilen sürekli işçilerin maaşlarında da yüzde 36’ya varan hak kaybı teklif etti.  Kendileriyle konuştuğumuz işçiler, YEREL-SEN’in sendikanın toplu iş sözleşmesi teklifine karşı verilen ücret teklifinin sözleşmenin ilk 6 ayında (01.01.2023-30.06.2023) geçerli olmak üzere enflasyon eksi 6 puan, ikinci altı ayında (01.07.2023-31.12.2023) geçerli olmak üzere enflasyon eksi 6 puan teklif ederek; toplu pazarlıkta tarihe geçecek nitelikte bir öneri olduğunun altını çizdiler.  Ayrıca YEREL -SEN net ücret olarak ödenmekte olan sosyal yardımların brüt ücrete dönüştürmek, kurumda sürekli işçi kadrosunda çalışmakta olan işçilerin almakta oldukları net aylık ücretleri brüt ücrete dönüştürmek istiyor. Diğer işçiler için teklif edilen bölge yardımında sürekli işçiler kapsam dışında bırakılıyor.

Eşit iş eşit ücret

Çeşitli alanlarda ülkenin en yüksek bütçeli projelerinde imzası bulunan, yüksek eğitimli, kalifiye işçiler olduklarını anlatan işçiler, kendilerine yapılan teklifin yıllardır özenle çalışan işçilere ceza niteliğinde olduğunun altını çizdiler. Ücret ödeme türünde, ücret ve ücrete bağlı yardımlarda işçiler arasında ciddi bir eşitsizlik yaratacağını söylediler. 

750 bin işçiyi kapsayan kamu İşçileriyle net 15 bin bin lira üzerinden anlaşıldığını aktarın işçiler, kamu işçileri olarak maaş artış oranlarının kamu çalışanlarının maaş artış oranlarının baz alınarak yapılmasını istediler.

Çağla Oflas

Bültene kayıt ol