Suriyeli ve Türkiyeli döküm işçileri Antep’te grev yaptı

04.01.2023 - 12:50
Haberi paylaş

Antep'te düşük zam dayatmasına ve iş yükünün artırılmak istenmesine karşı iş bırakan Türkiyeli ve Suriyeli döküm işçilerinin mücadelesi devam ediyor. Döküm işçileri, sabah saatlerinde yeniden KÜSGET Sanayi Sitesindeki atölyeler önünde bir araya geldi. İşçiler, talepleri karşılanana kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtirken BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen de direnişteki işçileri ziyaret etti.

Evrensel’den Mesut Baylav, eyleme devam eden Suriyeli ve Türkiyeli iki işçiyle konuştu. İkisi de sorunların ortak olmasına karşı birlikte hareket etmenin önemini ifade etti.

İki defa elektrik çaptı

Özcan, 40’lı yaşlarda, işe ne zaman başladığını “Benim büyük kızım doğduğu zaman” diye yanıtlıyor. Yani 13 yıldır döküm işinin değirmen bölümünde çalışıyor. Sürekli iş kazalarının yaşandığı bir bölge burası. Özellikle elektrik çarpmalarının çok yaygın olduğunu söylüyor. Geçen aylarda bir işçinin elektrik çarpması sonucu hayatını kaybettiğini hatırlatıyor: “Suç işyerindeydi çünkü topraklama yoktu. Yapılsaydı o adam ölmezdi.”

Kendisi de iki defa iş kazası geçirmiş: “Elektrik çarptı. Beni hastaneye götürmediler. Eve gittim baktım şoka giriyorum. Sonra ben kendim gittim. İki defa yaşadım bunu.”

Burada denetim olacağı zaman gelmeden haber veriliyor iş yerlerine. Yani işçiler göz göre göre ölümle burun buruna çalıştırılıyor. 

Yıllardır hakkımı alamadım

Geçmişte dökümcüler içerisinde hiç böyle bir iş bırakma durumunun olmadığını söylüyor Özcan. İş bırakma kararı alınırken “Hayır, ben çalışmaya devam ederim” diye tek tük çıkışanlar olmuş. Buna karşılık, “Dedik ki kendine güveniyorsa çalışsın. Ben yıllardır yıpranmışım, hakkımı almadıktan sonra boş” diye yanıtlamış Özcan.

Suriyeli işçilerle birlikte iş bırakmalarının ne ifade ettiğini sorduğumda ise “Şimdi biz iş bıraksak Suriyeli arkadaşlar çalışsalardı bu iş böyle olmazdı. Bu yüzden birlikte hareket etmemiz önemli” diye cevap veriyor.

Hakkımızı istiyoruz

Suriyeli Cevdet Abbas ise çevresinde onlarca Suriyeli işçi ile beraber konuşuyor. Eksik bir şey kalırsa onlar da yardımcı olsun diye.

Mülteci işçilerin yüzde 90’ı sigortasız çalıştırılıyor. Cevdet’in sigortası 8 yıldır çalışmasına rağmen daha yeni yapılmış. Cevdet, “Burada Türkler de Suriyeliler de dükkânda beraber çalıştıkları için kardeş gibiyiz. Aynı işi yapıyoruz, aynı şey için mücadele ediyoruz” diye konuşuyor.

Şu an haftalık 1800 lira maaş aldıklarını ve bu ücretlerle geçinemediklerini anlatıyor: “Kira 4-5 bin olmuş. Faturalara gittikten sonra 1000 TL ile kim geçinebilir? Bunu hiç hesaplamıyorlar. Biz hakkımızı istiyoruz, başka bir şey istemiyoruz. Kendilerini düşünüyorlar ama çalışanları hiç düşünmüyorlar.”

Cevdet son olarak girdikleri yolda kazanana kadar devam edeceklerini ifade ederken, “Sonuna kadar böyleyik, kabul ettiler ettiler, etmezlerse biz bu sanayinin dökümcü sitesini kapatmak istiyoruz” diyor.

Bültene kayıt ol