Yüzde 120 zam talep eden saya işçileri Adana’da iş bıraktı

04.01.2023 - 12:48
Haberi paylaş

Adana’da artan hayat pahalılığı karşısında parça başı ücretlerine zam talep eden sayacılar ve saya işçileri, talepleri karşılanmadığı için iş bıraktı. Yüzde 120 zam talep eden sayacılar ve saya işçileri, zam talepleri tüm atölyeler tarafından kabul edilmeden makine başına oturmayacaklar.

Adana Büyük Saat civarında bulunan Arasta’da üretim yapan ve her geçen gün üretim masrafları ve hayat şartları ağırlaşan sayacılar ve saya işçileri, parça başı üretim yaptıkları atölyelerin zam taleplerini kabul etmemesi üzerine iş bıraktı. İşçiler sadece 2022’deki kayıpları değil, 2023’te de temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir ücret talep ediyorlar.

Her şeye yüzde 400 zam geldi

Atölyelerin bir ayakkabıyı ortalama 240 liraya sattığını dile getiren Adana Ayakkabı İmalatı Çalışanları Derneği Başkanı Mustafa Özay, kendilerinin ise 12-15 liraya ayakkabı diktiğini belirterek bu fiyatlara göre en düşük saya fiyatının da 24 lira olması gerektiğini ifade etti. Bu ücretlerle yeni sayacıların yetişmediğini belirten Özay, “Böyle giderse işçi kalmayacak. Bundan önceki zamlarımız eridi. Nasıl ki kauçuk taban 10 liradan 40 liraya yükseldiyse, her şey yüzde 400, yüzde 500 yükseldiyse biz de sayacılar olarak yüzde 120 zam almadan çalışmamız mümkün değil” diye konuştu.

2018’deki kur krizi ile üretimin sekteye uğradığı, pandemi döneminde uzun süre işsizliğin yaşandığı alanda mesleği bırakıp başka işlere yönelen çok sayıda işçi var. Aylık ücretleri 8 bin 500 lirayı bulmayan saya işçileri de saya ustaları ile birlikte iş bıraktı.

Göçmen işçiler de greve katıldı

2017’den beri her grevde olduğu gibi Suriyeli göçmen işçiler de iş bıraktı. Ücretler yetmediği için greve çıktıklarını ifade eden Ali isimli işçi, “Bir evde oturuyoruz, yıllık 7 bin lira kira veriyorduk, 14 bin lira oldu. Saya fiyatları ucuz olunca ustalar haftalıklarımızı yükseltemiyor. Bu ücretler onları da bizi de kurtarmıyor. Bir döner 30 lira olmuş. Bir günlük masrafımız 150 lirayı buluyor. Yüzde 120 zam istiyoruz. Ben de mesleği bıraktım, tekstilde çalıştım, şimdi geri döndüm. Türklerle bir el olup hakkımızı almaya çalışacağız” dedi.

Bültene kayıt ol