Patronlar memnun, işçiler tepkili

22.12.2022 - 14:02
Haberi paylaş

En az 15 bin lira olması gereken asgari ücret, 8 bin 500 lira olarak açıklandı. Türk-İş açıklamasında "2023 yılı için belirlenen asgari ücretin, çalışanların aileleriyle birlikte geçim şartlarını karşılamadığı görüşündedir" denildi.

Asgari ücretin tespitinde AKP-MHP iktidarı ve patronlar anlaştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de düzenlediği basın toplantısında 2023 yılı asgari ücretini açıkladı. 

Asgari Ücret Tespit Komisyonunda işçileri temsilen bulunan Türk-İş, 9 bin liralık önerisi kabul edilmediği için basın açıklamasına katılmadı. Cumhurbaşkanı, Türk-İş’i sırtında yumurta küfesi olmamakla, bol keseden atıp tutmakla suçladı. 

İşveren temsilcisi TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ise 8 bin 500 liralık asgari ücreti övdü.

Türk-İş'ten açıklama

Açıklamada şunlar yer aldı:

“Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçi kesimi adına görev yapan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) temsilcileri, bugünkü mevcut sosyal ve ekonomik şartlarda,  2023 yılı için belirlenen asgari ücretin, çalışanların aileleriyle birlikte geçim şartlarını karşılamadığı görüşündedir. Kamuoyunun beklentisi de giderilmemiştir. Asgari ücretin yürürlükte kalacağı dönem boyunca meydana gelecek fiyat artışlarının gerisinde kalması söz konusudur. Ücretli çalışanların satın alma gücü bu nedenle azalmaktadır. Çalışanların satın alma gücünü koruyacak tedbirler uygulanmalıdır. 

Asgari ücret çalışmalarında işçi kesimi öncelikle 'Çalışanların kendileri ve aileleri için insana yakışır bir gelir' elde etmeleri için çaba göstermiştir. Ancak bu talebimiz dikkate alınmamıştır. Yaklaşımımız işveren ve hükümet temsilcileri tarafından dikkate alınmış olsaydı, işçi kesiminin de onayıyla asgari ücretin oybirliğiyle tespit edilmesi ihtimali ortaya çıkabilirdi. 

Asgari ücreti belirleme çalışmaları sadece ücretli kesimi değil toplumun tümünü yakından ve doğrudan ilgilendirmektedir. Kamuoyunun beklentisi maalesef karşılanmamıştır. Özelikle sendikasız işçilerin önemli bir bölümünün temel meselesi olan asgari ücretin işçi kesiminin savunduğu ilkeler çerçevesinde karara bağlanması, ülkemiz çalışma hayatı açısından önemli bir açılım sağlayacaktı. 

Anayasada asgari ücretin tespitinde 'çalışanların geçim şartları' göz önünde bulundurulması hükmü yer almaktadır. Ancak TÜİK bu konuda bir çalışma yapmaktan kaçınmıştır. 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda görev yapan işçi temsilcileri, bu görüş ve düşüncelerle çalışmalara katkı yapmış ve asgari ücretin bu çerçevede belirlenmesi için çaba göstermiştir. Ancak, bilimsel, objektif yöntemler ve güvenilir verilerle tespit edilen taban ücret olması gereken asgari ücret -bir kez daha- pazarlık konusu edilmiş ve karar oyçokluğuyla işveren ve hükümet temsilcileri tarafından belirlenmiştir. İşçi kesimi alınan karara katılmamıştır. ”

Yılsonunda açlık sınırı 8 bin lirayı, yoksulluk sınırı 26 bin lirayı geçecek

Türk-İş’in Kasım ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı olan açlık sınırı 7 bin 800 lira. 

Gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplamı olan yoksulluk sınırı 25 bin 400 lira. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 10 bin 200 liraya yükselmişti. 

Bu rakamlar Aralık ve Ocak aylarında en az yüzde 10 daha artacak. Açlık sınırı 8 bin 500 lira, yoksulluk sınırı 28 bin lira olacak.

Bu durumda yeni asgari ücret, Ocak ayında açlık sınırının altında kalacak. Yeni yılda gelecek yeni zamlar asgari ücreti ilk aydan itibaren çöp haline getirecek. Yeni zamlı asgari ücreti Ocak ayı sonunda alacak olan işçiler, ilk aydan itibaren açlık sınırının altında bir ücretle çalışmaya başlamış olacaklar.

Bu öneriye ve işçilerin taleplerine kulağını tıkayan iktidar, açıkladığı 8 bin 500 TL’lik rakamla çalışanlara sefaleti dayatmaktadır. 

İktidarın tek derdi patronları korumak

Türk-İş’in en az 9 bin lira istemesinin ardından “Herkesin her söylediğiyle adım atacak halimiz yok. Çünkü bizim sırtımızda küfe var. Tabii sırtında küfe olmayanlar bol bol atıp tutuyor” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, işveren temsilcileri ve Bakanlıkla bu işi çözeceklerini açıkladı. 

Saray’da yapılan açıklamaya Türk-İş katılmadı. 

Tarafların ortak bir rakam üzerinde anlaşamadığını belirten Erdoğan, işverenlerin altından kalkamayacakları yükle istihdamın zarar görmesine izin vermeyeceklerini ifade etti.

İşveren temsilcisi ise yeni asgari ücretten duydukları memnuniyeti dile getirdi. 

Böylece patronların memnun olduğu, işçilerin tepki gösterdiği bir asgari ücret daha belirlenmiş oldu.

Bültene kayıt ol