Yeni yılda sefalete devam: Asgari ücret 8 bin 500 net

22.12.2022 - 10:49
Haberi paylaş

Yine patronların istediği oldu. İşçi tarafının katılmadığı toplantıda asgari ücret kararını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, açlık sınırının biraz üzerinde bir rakamı savundu.

2023 yılında net asgari ücret 8 bin 500 TL olacak. Cumhurbaşkanı geçen Ocak ve Temmuz aylarında yapılan artışlarla birlikte yıllık yüzde 70'e ulaşmasıyla övündü.

Oranlar yüksek gözükse de ücretlerin en baştan düşük olması sonucu (Temmuz itibarıyla 5 bin 500) geçmişteki kayıplar giderilmesi ve yeni yılda geçim maliyetinin karşılanması imkansız hale geldi. 

Türk-İş'in Kasım ayında yaptığı araştırmaya göre 4 kişilik işçi ailesinin asgari gıda harcaması 7 bin 786 liraya ulaşmıştı. Zam dalgası sonucu Aralık'ta bu rakamın arttığı açık. Gıda masrafları dışındaki zorunlu harcamalar eklendiğinde gereken para 25 bin lirayı aşıyor. Yani bir hanede iki kişi asgari ücretle çalışsa dahi, elde ettikleri gelir geçim maliyetini karşılamıyor.

Pazarlığı açlık sınırından başlatan Türk-İş, sonra talebini 9 bin nete çıkarmış, patron tarafı bunu kabul etmeyince masada kalkmıştı.

Erdoğan yeni asgari ücreti, patron örgütü TİSK'in başkanıyla birlikte duyurdu.

Bu rakam memur ve emekli maaşlarındaki artış kadar genel ücretlerdeki artışları da belirleyecek.

Bültene kayıt ol