Meteoroloji Genel Müdürlüğü çalışanları: Havacılık tazminatı mağduriyeti giderilsin

07.12.2022 - 17:06
Haberi paylaş

Her gün hava durumunu doğru bir şekilde halka ulaştıran meteoroloji çalışanları haklarını istiyor.

Bir dizi emek meslek örgütünün yaptığı ortak açıklama şöyle:

Avrupa Havacılık ve Seyrüsefer Güvenliği Organizasyonu (EUROCONTROL), verdiği hizmet karşılığında bir gelir elde etmektedir. EUROCONTROL elde ettiği bu geliri, üye ülkelerin seyrüsefer güvenliğine hizmet eden kurumlarına sağladıkları hizmetlere karşılık olarak dağıtmaktadır. Dağıtılan bu gelir, sadece hizmeti sağlayan kurumların havacılık hizmetlerine yaptığı yatırım, personel, eğitim, bakım, onarım gibi faaliyetlerinde kullanılabilmektedir.

Ülkemizde seyrüsefer güvenliğine hizmet veren ve bu gelirden pay alma hakkı olan 3 kurum bulunmaktadır. Gönderilen bu paradan kurumların personeline dağıtılması ise şu şekilde
gerçekleştirilmektedir:

1- Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü

Havacılık Tazminat Oranları %150, %300, %600, %1000 şeklindedir. (6. Dönem toplu sözleşme ile bu oranlar %50 artırılmıştır)

2- Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM)

Havacılık Tazminat Oranları 01.07.2022 tarihinde kabul edilen 7417 sayılı kanunun 48. Maddesiyle %150, %300, %600, %1000 şeklinde düzenlenmiştir.

3- Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM)

Havacılık Tazminat Oranları %15, %30, %45 şeklindedir.

01.07.2022 tarihinde kabul edilen 7417 sayılı kanunun 48. Maddesi ile SHGM personeline ödenen
tazminat miktarları DHMİ personeline ödenmesi ile ilgili KHK’da belirtilen miktarlara yükseltilmiştir.

Böylece SHGM personeline ödenen tazminat oranları artırılarak mağduriyetleri giderilmiştir.

Meteoroloji raporları olmadan hiçbir uçuş gerçekleştirilememektedir.EUROCONTROL, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) ve Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ilgili dokümanlarına göre Meteoroloji kuruluşlarının sivil havacılığa katkısı diğer iki kurum ile aynı olmasına rağmen, diğer iki kurum personeli Meteoroloji personelinden 20-30 katı fazla tazminat almaktadırlar. Kamu maliyesine herhangi bir yük getirmeyen tamamı EUROCONTROL tarafından karşılanan ücretlerde MGM personelinin alacağı oranların da DHMİ ve SHGM ile eşitlenmesini talep ediyoruz. Böylece uçuş güvenliği için ortak çalışan personel açısından iş barışı da sağlanmış olacaktır.

Bültene kayıt ol