Türk-İş pazarlığı açlık sınırından başlattı

02.12.2022 - 10:07
Haberi paylaş

Yeni yılda asgari ücret artışı için görüşmeler başlıyor. 7 bin 785 liranın altındaki bir rakamı kabul etmeyeceklerini belirten Türk-İş Başkanı Atalay, pazarlığın en dip noktada yürütüldüğünü gösterdi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 7 Aralık'ta yapacak. İkinci toplantı ise 14 Aralık'ta gerçekleşecek ve ücret artış miktarı burada belirlenecek.

Patronlar cephesinden halen 5 bin 500 olan asgari ücretin maksimum 7 bin liraya çıkarabileceği fikri  yayılıyor.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ise bunun biraz üzerinde, 7 bin 785 liranın "kırmızı çizgi" olduğunu belirterek bunun üzerinde bir rakam istediklerini TRT'den duyurdu.

En fazla üyeye sahip olduğu için işçileri temsilere masaya oturan Türk-İş'in kendi araştırması, pazarlıklarda dile getirdiği alt sınırın ne denli düşük olduğunu ortaya koyuyor.

Kasım ayındaki piyasa fiyatlarına dayalı olarak yapılan araştırmaya göre dört kişilik bir işçi ailesinin asgari gıda harcaması 7.785 TL olarak hesaplanmıştı. Açlık sınırı olarak kabul edilen bu harcama kalemi, 2023 yılındaki asgari ücret oranı olarak masaya konuluyor.

Dört kişilik bir ailenin kira, faturalar, eğitim gibi zorunlu masrafları ise 25.365 TL'ye yükseldi. Türk-İş yönetiminin "kırmızı çizgisi" yoksulluk sınırının üçte birine denk geliyor. Hanede iki kişi asgari ücretle çalışsa bile, Türk-İş'in telaffuz ettiği oranda bir maaşla yine yoksulluğun içine düşüyor.

Bu pazarlık ve telafuz edilen rakamlar, sadece 10 milyon asgari ücretli işçinin hayatını değil tüm ücretli emekçilerin durumunu da belirliyor. Pazarlıklardan çıkan artış genel ücretlere emsal olacak. Yani bütün ücretler, açlık sınırı etrafında dolanan sefalet düzeyine geriletilecek.

İnsanca yaşayacak bir ücret için hala vakit var. Asgari ücret pazarlıkları tepeden tabana indirildiği ve işyerlerinde demokratik mücadelelerle işçi tarafının ağırlığını koyduğu bir hale getirilirse zayıflayan AKP iktidarı daha fazla zamma imza atmaya zorlanabilir.

Sosyalistler, yeni yılda asgari ücretin 15 bin TL net olması gerektiğini savunuyor. İki kişinin çalıştığı bir hane yoksulluktan ancak böyle uzaklaşabilir.

Bültene kayıt ol