Ücretlere gerçek enflasyon oranında zam yapılmalı

31.08.2022 - 13:16
Haberi paylaş

Merkez Bankası, geçen hafta ekonomide işler yolundaymış, enflasyon artmıyormuş gibi, faiz oranını yüzde 13’e indirdi. Oysa bütün dünyada yükselen enflasyonlara karşı Merkez Bankaları faiz artırımlarına devam ediyorlar. 

AKP iktidarının akıl dışı bir şekilde ekonomide faiz indirimine devam etmesi, TL’nin sürekli değer kaybetmesine yol açıyor. Her geçen gün değer kaybeden Türk Lirası, dolar karşısında 18,3 liraya kadar geriledi. 

TL’ye değer kaybettiren ekonomi politikalarının elbette en büyük mağduru işçiler ve emekçiler. Enflasyon yoluyla yoksullar daha yoksul, zenginler daha zengin oluyorlar. 

Son bir yılda, TL’deki değer kaybının sonucu hayat 3-4 kat pahalılaştı, ama ücretlere gelen zamlar en fazla 2 kat oldu. Pek çok işletmede son bir yılda ücretlere yapılan zam oranı yüzde 50’yi bile bulmadı. Emekçiler son bir yılda net olarak yoksullaştı, alım güçleri en az yüzde 50 azaldı.

Bugün asgari ücret 5 bin 500 lira. Türk-İş’in açıkladığı açlık sınırı 7 bin 500 lira. Yani asgari ücret açlık sınırının epeyce altında. 

Enflasyon işçi sınıfı ve yoksullara saldırıdır. Yılda dört kere gerçek enflasyon oranında ve açlık sınırının üstünde kalmayı garanti edecek biçimde ücretlere zam yapılmalıdır.

Ücretlere gerçek enflasyon seviyesinde zam yapılması talebi, en önemli emekçi talebidir. Sendikalar, işçi örgütleri bu talep için acilen sokaklara çıkmalıdır.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol