DİSK’in bilgi edinme talebi nihayet karşılandı

30.08.2022 - 09:33
Haberi paylaş

DİSK-AR 16 ay önce CİMER aracılığıyla 2015-2020 yılları arasında tüm işten çıkış kodlarının ay bazında cinsiyete göre dağılımına ilişkin verileri SGK’dan talep etmişti. SGK, bu talebin özel bir çalışma gerektirdiği ve “ticari sırrı” açığa çıkartmak anlamına geleceği gerekçesiyle reddetmişti.

DİSK-AR bunun üzerine Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na itiraz etti ve kurulun da talebi reddetmesi üzerine SGK aleyhinde idare mahkemesinde dava açtı.

DİSK’in konuya ilişkin basın açıklamasında gelişmeler şöyle özetleniyor: 

“Ankara 18. İdare Mahkemesi 10 Haziran 2022 tarih, 2021/1753 esas ve 2022/919 nolu kararı ile DİSK'in bilgi edinme talebinin SGK tarafından reddinin hukuksuz olduğuna ve dava konusu işlemin iptaline karar verdi. SGK bu yargı kararı üzerine bilgi edinme talebimizi 16 ay sonra 18 Ağustos 2022 tarihinde, karşıladı ve söz konusu verileri DİSK'e gönderdi. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarını şeffaf olmaya ve kamusal bilgi taleplerini yerine getirmeye çağırıyoruz. SGK'nın hukuksuz ret kararına ilişkin yargı kararının bütün kamu kurumlarına örnek olmasını diliyoruz.”

DİSK Basın Dairesi bir başka bilgi edinme hakkı ihlalini daha duyurdu. Talep, “TÜİK tarafından açıklanmasından vazgeçilen enflasyona esas madde fiyat listesinin açıklanması.” Fakat TÜİK elbette bu reddetti. 

Bu redde karşı itiraz süreci devam ediyor.

Bültene kayıt ol