İşçi eylemleri

20.06.2022 - 17:09
Haberi paylaş

Sağlık emekçileri özlük hakları için iş bıraktı

Hekim sendikaları ve sağlık emek meslek örgütleri, iktidarın “müjde” olarak duyurduğu yasa tasarısının taleplerine yanıt vermediğini söyleyerek 15 Haziran’da grev yaptı. Aile hekimlikleri başta olmak üzere devlet hastanelerinde acil bakım hizmetleri ve onkoloji dışında hizmet üretimi durduruldu.

Hastanelerden çıkan sağlık emekçileri yürüyüşler yaptı. Hastaların alkışlarla desteklediği hekimler, illerdeki buluşma noktalarında basın açıklamalarını okudu. Meclise giden sağlık örgütleri temsilcileri burada bir basın açıklaması yaptı. Ortak açıklamayı Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı okudu. Sağlık emekçileri, sağlıkta şiddetin son bulmasını, performans sisteminin kaldırılmasını, aile hekimliği yönetmeliğinin iptal edilmesini, ücretlerinin insanca yaşayacak bir düzeye yükseltilmesini istediler.

Mücadele kazandırdı: Ağaç A.Ş. işçileri haklı taleplerini kabul ettirdi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı Ağaç A.Ş.’de çalışan 300’ü aşkın işçi İBB binası önünde eylem yaptı. İşçiler, gün sonunda yürütülen müzakerelerde taleplerini kabul ettirmeyi başardı.

İşçiler 13 Haziran’dan beri, işten atılmalara, sendikalaşmalarının engellenmesine, baskılara karşı eylemdelerdi. Zamsız ve sözleşmesiz çalışmaya hayır diyor, eylemlerine kazanana kadar devam edeceklerini söylüyorlardı. Ağaç A.Ş. bünyesinde 2500 işçi çalışıyor, geçtiğimiz yıl işçilerin 1700’ü DİSK’te örgütlendi. Sistematik baskılar o zaman başladı.

Park ve bahçelerden sorumlu işçiler asgari ücretin biraz üstünde bir ücretle çalıştırılıyor, 250 lira yol parası ve günlük 13 lira yemek parası alıyorlar. İşçiler, bu mücadeleyi kazanamadıkları takdirde 5-6 yıl boyunca düşük maaşlar ile çalıştırılacaklardı.

Bültene kayıt ol