Memur sendikaları: Ek gösterge düzenlemesi beklentiyi karşılamadı

07.06.2022 - 09:25
Haberi paylaş

AKP’nin yıllardır seçim vaadi olarak sunup yerine getirmediği 3600 ek gösterge düzenlemesi açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 600 puanlık bir yükseltmeye gitmeyi kararlaştırdıklarını, 5,3 milyon kamu emekçisinin bu düzenlemeden yararlanacağını söyledi. Sayıları 500 bini aşan ve ek göstergesi bulunmayan sözleşmeli personel konusunda ise bir detay paylaşılmadı.

Sonuç itibarı ile ek gösterge artışı olan memurların maaşları yılsonunda 1000 ile 1200 lira civarında artacak, emeklilik ikramiyelerinde de 40 – 50 bin liralık artış olacak. Bu artışların yüzde 200’lere ulaşan enflasyon karşısında bir değerinin olmadığı ortada. Memur sendikalarının önümüzdeki Temmuz ayında yapılacak enflasyon zammı konusunda birlikte mücadele etmesi ve gerçek enflasyon oranında ücret zammı talep etmesi çok daha önemli.

3600 ek gösterge ne demek

Sendikaların ayrımsız şartsız 3600 ek gösterge talebi yerine, ek göstergelerde 600 puan artışa gidildi. Ancak Erdoğan’ın 3600 ek gösterge için “1. dereceye gelmiş olma” şartını açıklaması ise dikkat çekti. Mevcut durumda memurlar eğitim durumlarına göre belirli derece ve kademeden başlıyorlar. Görevleri süresince derece ve kademeleri yükseliyor. Buna göre ilkokul, ortaokul ve lise mezunu memurlar daha düşük derecelerden başladıkları için 1. dereceye kadar çıkamıyor. Örneğin ilkokul mezunu olup yardımcı hizmetler sınıfında başlayan bir memur en fazla 7. dereceye kadar yükselebiliyor. Lise mezunu bir memur ise 13. dereceden göreve başlayıp en fazla 3. dereceye kadar gelebiliyor. Bu haliyle 3600 ek göstergeden yararlanma hakkı ön lisans ve üzeri mezunlara getirilmiş oluyor.

Detayları henüz  belli olmasa da Cumhurbaşkanı tarafından yapılan açıklama ve sendikalardan gelen cevaplara göre, 2008 yılından sonra göreve başlayan memurların, 3600 ek göstergeden, emeklilik maaşı ve ikramiyesi açısından yararlanamayacağı ortaya çıkıyor. 2008 yılında çıkarılan mezarda emeklilik yasası ile emeklilik yaşı 65’e yükseltilirken, emeklilik bağlama oranları da düşürülmüştü.

KESK: Beklentiyi karşılamadı

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Erdoğan'ın açıklamasının seçime yönelik olduğunu söyledi. Ek göstergede 600 puan yükseltmenin kamu emekçileri açısından çok bir şey ifade etmediğini belirten Bozgeyik, şöyle konuştu: "Eşitsizliğin ortadan kaldırılmadığını söyleyebiliriz. 2008 yılında çıkarılan 5510 Sayılı Kanun kapsamında çalışan 1 milyon 750 bine yakın kamu emekçisi ek göstergeden yararlanamıyordu. Emeklilikleri işçiler gibi hesaplanıyordu. Bu nedenle emeklilik aylığına bağlama oranlarının yükseltilmesi gerekiyor. Kamu emekçileri açısından eşitsizliğin ortadan kaldırılması için özel hizmet tazminatlarının, emeklilik aylığına bağlama oranlarının yükseltilmesi gerekiyor. Ayrıca Cumhurbaşkanı 3600 ek gösterge için 1. derece şartı olduğunu söyledi. Oysa yasaya göre yardımcı hizmetler sınıfında yer alanlar 15. dereceden göreve başlıyor. Bu nedenlerle beklentilerimizi karşılamadığını ifade etmek istiyorum."

KAMU-SEN: 3600’ün altındakilerde dengesizlik azalmayacak

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Ek göstergeden yardımcı hizmetli personelin faydalanması, bütün memurlar için 800 puan artırılması ve artışın genele yayılması konularını ısrarla dile getirdik. 

Yapılacak düzenlemenin detayları tam olarak belli olmasa da açıklamalardan, ek göstergeye bağlı tazminat yansıtma oranlarının değiştirilmeyeceği sonucu çıkmaktadır. Bu durum, ek gösterge rakamı 3600’ün altındaki memurlar aleyhine var olan dengesizliği azaltmayacaktır. Memurların ek gösterge ve emeklilik sorunlarının tamamen çözülmesi için ek göstergesi 3600’ün altında kalan personelin tazminat yansıtma oranları mutlak surette yeniden ele alınmalı ve yükseltilmelidir".

BİRLEŞİK KAMU-İŞ: Enflasyonla ellerinden geri alınacak

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkan Mehmet Balık yaptığı yazılı açıklamada, Erdoğan’ın bu akşam müjdelediği 3600 ek göstergenin, gelecek yılbaşında maaşlara yansıyacak 1000-1200 lira fark olduğunu, bu paranın enflasyonla bir ay bile sürmeden eriyeceğini söyledi.

“3600 ek gösterge talebi her ne kadar konfederasyonumuzun yıllardır hükümetten istediği bir hak olsa da, geç verilen hak bir işe yaramayacak. AKP iktidarı seçim kaybetme korkusu ile hareket etmekte. Kamu emekçileri ve emeklilere gerçekçi bir iyileştirme yapmak isteniyorsa Temmuz ayında verilecek zamları TÜİK aracılığı ile yurttaşlardan çalmaması gerekmektedir. 3600 ek göstergenin yanı sıra hakkımız olan enflasyon farklarını TÜİK’in açıkladığı çarpıtılmış oranlardan değil, çarşı ve pazardaki fahiş fiyat artışlarına göre belirlemesi gerekmekte” dedi.

MEMUR-SEN: Tazminat yansıtma oranları artırılmalıdır

Memur Sen Genel Başkan Ali Yalçın tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

"Çalışmaya ilişkin detayları henüz göremiyoruz. Ek göstergeleri 3600’ün altında kalan kamu görevlilerinin Tazminat Yansıtma oranlarında artış yapılması beklentileri karşılayacaktır. Süreci ve sonuçlarıyla, harcanan emek ve ortaya konan irade yönüyle bu reformist çalışma bir bütün olarak ele alındığında, boşlukların giderilmesi ile birlikte ve özellikle tazminat yansıtma oranlarında düzenleme yapılması halinde kamu görevlilerinin beklentileri tamamen karşılanacak ve refah seviyelerine olumlu etki edilecektir."

Bültene kayıt ol