İŞKUR'dan işçi karşıtı uygulama

30.05.2022 - 16:29
Haberi paylaş

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından hazırlanan Toplum Yararına Programların Yürütülmesine İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. İşsizlerin kısa süreli (ortalama 1 yıl) gelir elde edebilmesi için oluşturulan bu programa işçilerin katılma koşulları zorlaştırıldı.

İŞKUR, söz konusu kişilerin çevre temizliği, çevre düzenlemesi, bakım onarım ve temizlik işleri yapılması, restorasyon, tarihi ve kültürel mirasın korunması, ağaçlandırma, park düzenlemesi gibi işlerde istihdam edilmelerini sağlıyordu.

Ücretsiz izin hakkı, 14 günden 5 güne indirildi

TYP katılımcılarına asgari ücret üzerinden ödeme yapılıyor. Fazla mesai hakkı yok. Hafta tatili ve resmi tatil haricindeki çalışmadıkları günler, ücretlerinden kesiliyor. Ücretli izin hakları bulunmuyor. Çalıştıkları kurumdan onay alarak ücretsiz izin alabiliyorlar.

Ücretsiz izin süresi daha önce 14 gün iken, yeni yönetmelikle 5 güne indirildi. Sağlık sorunları, evlenme, doğum, birinci derece yakınlarının vefatı ve benzeri durumlar da 5 günlük ücretsiz izin kapsamında değerlendirilecek. Herhangi bir nedenle 5 günden fazla ücretsiz izin kullananlar programdan çıkartılacak. Hastalanmaları halinde en geç 5 gün içinde iyileşemezlerse işlerini kaybedecekler.

Toplum Yararına Programın azami süresi de 9 aydan 6 aya indirildi. Süre uzatımı yapılmayacak. Daha önce bir kişi 12 aylık dönem içinde 9 aya kadar TYP’ye katılarak çalışabiliyordu, aynı kişi peş peşe iki yıl TYP’ye katılabiliyordu. Yeni düzenlemeye göre, bir kişi TYP’den 6 aydan fazla yararlanamayacak.

İŞKUR’un bu kararı, işsizler için kısa dönemli bir gelir kapısı olan TYP’yi büyük ölçüde etkisiz hale getiriyor. İşverenlere her gün yeni destekler, avantajlar sunan İŞKUR, sıra işçilere gelince mevcut kuralları daha da zorlaştırıyor. İŞKUR, bütün kaynaklarını işsiz kalan işçiler için harcamalıdır.

Bültene kayıt ol