Sağlık emekçileri Ankara'da buluştu: 'Haklarımızı alana dek mücadelemiz sürecek!'

29.05.2022 - 14:51
Haberi paylaş

Türk Tabipleri Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ile bazı sağlık emek meslek örgütleri, Ankara'daki Beyaz Mitingte taleplerini haykırdı.

Çeşitli illerden Ankara'ya gelen sağlıkçılar, Valilik engellemeleri sonucu kısıtlanan ve yeri değiştirilen miting alanında baskılara rağmen toplandı.

Anıtpark'a pankartlarla giren sağlık emekçileri "Çalışırken ölmek istemiyoruz", "Yaşamak, yaşatmak istiyoruz“, “Sağlık haktır, satılamaz” sloganları attı.

Mitingin başında pandemiyle savaşta yaşamlarını yitiren sağlık çalışanları için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Covid-19'un bir meslek hastalığı olarak kabul edilmesi talebi dile getirildi.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı şunları söyledi:

"Sağlığı sermayeye teslim edenlere, yurttaşları sağlıksızlığa mahkûm etmeye çalışanlara karşı bir araya geldik. 

Emeğimizi değersizleştirenlere karşı, bizi küçücük poliklinik odalarına sıkıştırıp birbirimizden ayıranlara, performansa mecbur edip yoksullaştıranlara, sağlıkta dönüşümün tahrip ettiği sağlığımızın günah keçisi yapanlara, bitmeyen günlere hapsedip tüketerek kamyon altına sürenlere inat değerimizin farkındayız.

Taleplerimiz bizim, sizin, hepimizin. Toplumda sağlıksızlık üreten ne varsa, ona karşı mücadelemiz. Savaşlara, adaletsizliğe, baskılara, zulme, açlığa, yoksulluğa, bu gezegeni daha fazla kar uğruna tüketim nesnesi görenlere, yaşamlarımızı tüketenlere, umutlarımızı hapsedenlere karşı. 

Bizi emeğimize yabancılaştıranlara, parçalayıp bölerek yönetmeye çalışanlara, birbirimize düşmanlaştıranlara, yalnızlaştırıp yarıştıranlara, kölelik koşullarını dayatanlara karşı emeğimizden, birlikte değiştirebilmekten aldığımız güçle buradayız.”

Alanda açılan bir masada TTB'nin başlattığı Sağlığımız İçin Hekimlere Kulak Verin! başlıklı 10 acil talebi içeren imza kampanyası sürdürüldü ve kürsüden yapılan konuşmalarda, çalışanların taleplerine yanıt vermeyen Sağlık Bakanlığı ve iktidar eleştirilerek, acil taleplerin yerine getirilmesi istendi.

Mitingin sonunda Kardeş Türküler konseri başladı. Konser yasaklarına çeken Kardeş Türküler, dayanışma mesajı verdi.

Sağlık emekçilerinin iktidardan 10 talebi 

Sağlık sisteminin temelini koruyucu sağlık hizmetleri oluşturmalı! Birinci basamak sağlık hizmetleri güçlendirilmeli, hastalık değil, hastalanmama üzerine kurulu politikalara öncelik verilmeli.

Beş dakikada sağlık olmaz! Nüfus başına hekim ve sağlık çalışanı sayısı nitelikli sağlık hizmeti için gerekli ve yeterli düzeye getirilmeli.

Şehir-şirket hastaneleri politikasından vazgeçilmeli! Geleceğimizi ipotek altına alan şirketleşmiş hastanelerden vazgeçilmeli. Sağlık hizmetleri kamu ve üniversite hastanelerinde sunulmalı.

Sağlığa ayrılan bütçe artırılmalı! Sağlık herkes için parasız olmalı, hekimler emeğinin karşılığını almalı.

Etkili bir sağlıkta şiddet yasası çıkarılmalı! Çalışma alanları şiddetten arındırılmalı, uygulamada da güvenli hale getirilmeli.

COVID-19 meslek hastalığı sayılmalı! Meslek hastalığı yasası ön koşulsuz çıkarılmalı, tüm sağlık çalışanlarına, pandemi süresince çalışılan her yıl için 120 gün yıpranma payı uygulanmalı.

Sağlık sisteminin eksikliklerinin sorumluluğu sağlık çalışanlarına yıkılamaz! Sağlık hizmetlerinden kaynaklanan zararlarda hastaların kayıpları kamu tarafından üstlenilmeli.

Hekimler üzerindeki baskılara son verilmeli! Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliği, mobbing, KHK, arşiv taraması ve güvenlik soruşturması gibi baskıcı uygulamalardan vazgeçilmeli.

Tıp ve tıpta uzmanlık eğitiminde nitelik öncelikli olmalı!

Hekimlerin örgütlenmesi ve haklarını savunmasının önündeki engeller kalkmalı!

Bültene kayıt ol