Bilgi Üniversitesi'nde eşit işe eşit ücret mücadelesi

05.04.2022 - 12:50
Haberi paylaş

Bilgi Üniversitesi'ndeki araştırma görevlileri, 2020 yılında çıkan YÖK Kanunu uyarınca devlet üniversitelerindeki meslektaşlarıyla eşit ücret almak için mücadele ediyor.

Bilgi Üniversitesi'ndeki araştırma görevlileri "Eşit işe eşit ücret" talebiyle 7 Mart’tan beri kampüs içinde eylem yapıyor. Akademisyenler ve diğer personel maaşlarının devlet üniversitelerindeki meslektaşlarıyla net üzerinden eşitlenmesini, devlet üniversitelerinde yapılan ocak zammının maaşlarına yansıtılmasını, devlet üniversitelerinde olduğu gibi senede iki kez ücret düzenlemesi yapılmasını, ücret kayıplarının geriye dönük tazminini, mali süreçlerin şeffaf şekilde yürütülmesini ve yan hakların net maaş hesabının dışında tutulmasını talep ediyor.

Bilgi Üniversitesi’nde eşit ücret talebiyle bir araya gelen araştırma görevlileri Bilgi Asistanlar Birliği’ni kurdu. Birliğin yaptığı açıklama şöyle:

“Gelişmelerin ardından, Ocak ayında bir araya gelen 105 araştırma görevlisi, 17 Ocak 2022 tarihinde bir dilekçe ve imza metni ile Rektörlükle görüşme talep etti.

Rektörlükle yapılan görüşmede talepler kabul edilmedi. Talepler kabul edilmeyince ilk olarak 7 Mart’ta kampüste bir masa açan araştırma görevlileriyle 9 Mart tarihinde üniversite yönetimi acil bir görüşme talep etti. 

Sözcümüzün özellikle talep etmiş olmasına rağmen, rektörlük bir kişiyle görüşmekte ısrarcı davranarak bir temsilci heyetiyle görüşmeyi reddetti. Bizler de buna karşılık olarak sözcümüzü yalnız bırakmamak ve yönetimin muhatabının sadece bir kişi olmadığını hatırlatmak için görüşme saatinde rektörlük önünde bir araya geldik. 

Görüşme sonunda, net maaşların eşitlenmeyeceğini, yılda iki zam içeren ancak bunun neye göre düzenleneceği belirtilmeyen, buna ek olarak yan haklarımızın elimizden alınacağı, nihai olarak hak kaybı anlamına gelecek bir sözleşmenin teklif edildiğini öğrendik. 

Bunun üzerine taleplerimizi elde edinceye kadar kampüste masamıza devam etmeye ve kamuoyuyla uğradığımız haksızlığı daha yoğun bir şekilde paylaşmaya karar verdik.”

Bültene kayıt ol