Hendek işçi katliamı davasında adalet gelmedi

01.03.2022 - 08:55
Haberi paylaş

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki Büyük Coşkunlar havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020'de gerçekleşen ve 7 işçinin hayatını kaybetmesi, 127 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan patlamayla ilgili açılan davanın 8'incisinde karar verildi.

Mahkeme heyeti bilinçli taksir suçundan; Aslı Bozkurt, Asiye Angın, Erşan Özkürt, Ahmet Çağırıcı’nın 6 yıl 8 ay, Hasan Ali Velioğlu’nun 12 yıl 6 ay, patronlar Ali Rıza Coşkun ve Yaşar Coşkun’un 16 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Aileler ise olası kasttan ceza verilmesini istiyordu.

Bu olay iş cinayetidir

Olayın ihmaller zinciri olduğunu ifade eden Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, davanın peşini bırakmayacaklarını belirterek "Bu olayın münferit bir iş kazası olmadığının bilincindeyiz. Bu olayı, bize hiç kimse bir 'iş kazası' olarak anlatamaz. Bu olay, çok açık bir şekilde iş cinayetidir. Göz göre göre insanların ölüme gönderildiği, aslında ekonomik şartlardan yararlanılarak bir sömürü düzenine çevrildiği, işçinin emeğinin sömürüldüğü ama aynı zamanda bir yaşam hakkı ihlaline dönen bir sömürünün aslında duruşmasının yapıldığı bir mahkeme salonunun önündeyiz. O yüzden bize hiç kimse bu tür olayların doğasında bu risklerin barındırıldığını söyleyemez. Bu işin doğasında işçinin hakkını savunmak, işçinin hakkını ona lütuf olarak değil, sağlıklı bir çalışma ortamında sunmak vardır. Gerekli denetimleri yapmak, bütün önlemleri almak vardır bu işin doğasında." dedi.

Tutuklu yargılanan Hasan Ali Velioğlu verilen kararın ardından tutuklu kaldığı süre göz önünde bulundurularak tahliye edildi.

Ne olmuştu

Sakarya'nın Hendek ilçesi, Yukarıçalıca köyü mevkisindeki Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda 3 Temmuz 2020 günü patlama yaşandı. Yaklaşık 200 işçinin bulunduğu fabrikada patlama nedeniyle 7 işçi öldü, 127 işçi de yaralandı. Patlamayla ilgili Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, fabrikada daha önce beş kez daha iş kazasının yaşandığı belirtilirken, "Buna rağmen gerekli önlemler alınmayarak aynı şeklide çalışılmaya devam edilmesi hali kazayı öngörülebilir ve önlenebilir hale getirdi” denildi.

Bültene kayıt ol