İnsanca ücret ve işten atmalara karşı mücadele devam ediyor

24.02.2022 - 10:44
Haberi paylaş

Bursa, Ankara ve Antep'te yaşananlar, işçiler ne istiyor, nasıl mücadele ediyor?

Bursa Technomix işçileri sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldı, eyleme başladı

Ana şirketleri Almanya’da olan ve yıllardır Bursa’da faaliyet gösteren Technomix fabrikasında işçiler sendikalı oldukları için işten atıldı. Türk-Metal Sendikasına üye olan 10 işçinin işten atılması üzerine işçiler fabrika önünde eyleme başladı. Senelerdir az maaşla hep çok iş istendiğini belirten işçiler, “Zam zamanı geldiğinde, bahaneler sunulduğu için ve senelerdir bir sonuç alamadığımız için sendikaya başvurduklarını” söyledi.

Sosyal-İş’ten Hacettepe rektörlüğüne çağrı: Atılan 24 işçi derhal işe dönsün, sözleşme uygulansın

DİSK/Sosyal-İş Sendikası, Hacettepe Üniversitesinde işten atılan 24 işçinin işe geri alınması ve eylül ayında imzalanan TİS’in uygulanması amacıyla basın açıklaması yaptı.

Pandemide kısa çalışma ödeneğine mahkum edilen ve bu dönemde borçlanarak geçinmeye çalışan işçilerin asgari ücrete mecbur bırakıldıklarını söyleyen Sosyal-İş Genel Başkanı Celal Uyar, “İnsanların çalışma hakkını engellemek en basit deyimle insan hakkı ihlalidir. Rektörü bu ihlalinden vazgeçmeye davet ediyoruz. İşten çıkarılan işçiler derhal işlerine dönmelidir. Ve sözleşme ayrımsız olarak tüm işçilere uygulanmalıdır” dedi.

Açıklamanın ardından üniversite kampüsünden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yürümek isteyen Sosyal-İş Sendikası yöneticileri ve işçiler polis tarafından engellendi. Arabalarla bakanlık önüne geçen sendika yöneticileri ve işçilerin burada yapmak istedikleri açıklama da polis tarafından engellendi.

İpek Mekik Halı işçileri sabah iş bıraktı, öğlen kazandı

Gaziantep’te bulunan İpek Mekik Halı fabrikasında düşük zamma karşı iş bırakan işçilerin talepleri kabul edildi. İşçiler bu kararda BİRTEK-SEN’in etkisinin olduğunu dile getirdi.

İpek Mekik Halı yönetimi işçilere ücretlerini 6 bin 600 lira, atkı başı ücretlerini de 10,70 lira olarak açıkladı. İşçiler ise net ücretlerin 6 bin 800 lira, atkı başı ücretlerinin de 11 lira olmasını talep ederek iş bıraktı.

İşçilerin araması üzerine fabrika önüne giden BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen işçilerle konuşmaya başlarken patron ve yöneticiler gelip işçileri fabrika içerisine soktu. Fabrika önünde beklenmesini engellemeye çalışan patronlar ve fabrika yöneticileri, polisin müdahale etmesini istedi. BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen bekleyişini sürdürürken dışarı çıkan işçiler, taleplerinin kabul edildiğini söyledi.

Bültene kayıt ol