Gemi söküm işçileri: Hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz

18.02.2022 - 13:13
Haberi paylaş

Dünyanın en büyük gemi söküm merkezlerinden Aliağa'da işçilerin ağır koşullarda düşük ücretlerle çalıştıkları için başlattıkları iş bırakma eylemi sürüyor. Gemi söküm tesislerindeki 22 firmanın çalışanı olan yaklaşık 2 bin işçi, yapılan görüşmeden sonuç alamayınca eylemlerini sürdürme kararı aldı. 

Sekiz gündür İzmir Aliağa'da gemi söküm tesislerinde iş bırakma eylemi yapan işçiler, kendi seçtikleri işçi temsilcileri aracılığıyla dün işverenlerin temsilcisi GEMİSANDER yönetimi ile görüşerek taleplerini iletti. Gemi söküm patronları işçilerin istedikleri zam miktarını kabul etmedi. 

İşçiler, "Biz burada kendi hakkımız, ekmek kavgamız için bulunuyoruz. İşverenler hakkımız olanı vermek yerine bizleri dışarıdan işçi getirmekle tehdit ediyor. Bizler buradayız. Her birimiz sonuç alana kadar mücadelemize devam edeceğiz" dedi.

İşçiler, düşük ücret dayatmalarına ve çalışma koşullarının iyileştirilmesine karşı başladıkları eylemde, ihtiyacı olan işçi arkadaşları için maddi bir dayanışma kampanyası başlattı. 

Taleplerimiz kabul edilsin

İşçiler, "Gemi söküm cehennem, işçiler köle kalmayacak. Taleplerimiz kabul edilsin" pankartıyla yürüyüş gerçekleştirdi. Patronların işten atarız tehdit ve baskılarına karşı yürüyen işçiler, "gemileri yaktık geri dönüş yok", "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları atarak işyerlerini dolaştı.

Aliağa’da toplam 22 gemi söküm tesis bulunuyor. Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneğinin (GEMİSANDER) yaptığı açıklamalarda, 22 tesisin toplam geri dönüşüm kapasitesinin yıllık 1 milyon tona ulaştığı görülüyor. Bunun parasal karşılığı ortalama her bir işletme için günlük bir milyon lira kazanç demek. Emek yoğun bir sektör olan gemi sökümde, işçilik maliyeti patronlar için yüzde 10’u bulmuyor. Enflasyon ve döviz yukarıya çıktıkça bu rakam daha da düşüyor.

Gemi sökümde kavga sertleşiyor

Grev 8. gününde. İşverenlerin örgütü GEMİSANDER baskıyı artırıyor, işçileri dava açmakla tehdit ediyor, bölmeye çalışıyor. GEMİSANDER ve onun öncülüğündeki şirket patronları şimdiye kadar iş yasalarını hiçe sayarak, çiğneyerek işçilere köle gibi davranarak çalıştırmaya alışmış. 

İşçiler hem ücret mücadelesi veriyorlar, hem de iş yasalarının uygulanması için çabalıyorlar. Ama şirket sahipleri işçilerin taleplerine karşı duyarsızlığını sürdürüyor. Önümüzdeki günlerde kavganın giderek sertleşmesi bekleniyor. Gemi söküm işçileri için büyük bir destek ve dayanışma gerekiyor.

Bültene kayıt ol