Kadıköy Belediyesi işçileri: Ek protokol istiyoruz

17.02.2022 - 13:03
Haberi paylaş

DİSK’in Kadıköy'deki eyleminde Genel-İş üyesi olan bir grup Kadıköy Belediye işçisi, “Ek Protokol Şart!” pankartı taşıdı. “Sendika belediye el ele işçi sefalete, DİSK kazığı mı yiyiyoruz, Sen sendikasın kendine gel işçine sahip çık” yazılı dövizlerle geldi. 

Kadıköy Belediyesi'nde çalışan işçiler ile yaptığımız görüşmede enflasyon oranının yüzde 115’lere ulaştığı bir dönemde, yüzde 8-9 oranında verilen zamlara itiraz ettiklerini, sendikanın işçilerin haklarını koruma konusunda yetersiz kaldığını, bu tutumu açığa çıkarmak ve Ek Protokol ile ücret zammı istedikleri için alana bu şekilde geldiklerini söylediler.  

Kadıköy Belediye işçisi Nazan Çam şunları söyledi: 2018’de AKP’nin bir gecede geçirdiği sözde kadrolarla birlikte asgari ücret hakkımızı belediye işçileri olarak kaybetmiş durumdayız. Ondan sonra yaşanan süreçte aldığımız zamlar yüzde 8 -9 oranlarında oldu. Şuan yüzde 115 enflasyon olduğu bir ülkede aldığımız yüzde 8 zamlarla bu yılı geçirmeye çalışıyoruz ama bunun mümkünatı yok. Acil ve ivedilikle bütün belediye işçileri için Ek Protokol talep ediyoruz. Biz işçiler Ek Protokol ile ilgili DİSK yönetimi ile farklı düşünüyoruz. Anladığımız kadarıyla Ek Protokol yerine Genel Merkez yöneticileri toplu iş sözleşmesinin (TİS) beklenmesini istiyor. Ancak ne bekleyecek sabrımız, ne de dayanacak gücümüz kaldı. Kasım ayından beri konuştuğumuz Ek Protokol mevzunun hızlıca işverenle görüşülüp bir çözüme bağlanması gerekiyor. Çünkü biz sendikalıyız, örgütlüyüz ve işçi arkadaşlarımızın da talebi bu yönde. 

Yine Kadıköy Belediyesi işçilerinden DİSK Genel-İş sendika üyesi Ayşecan Ay şunları söylüyor: Biz daha yeni öğrendik ama artık gizli saklı bir şey değil; sendikamız Genel-İş, TİS’e bir yıldan az kalmış belediyelerde Ek Protokol yapmaktan yana değil. Ama biz Ek Protokol’ü aylardan beri geçtiğimiz Kasım ayından beri talep ediyoruz. Sendikanın bunu yapma gerekçesi de zannediyorum. Şimdi Ek Protokol ile zam alırsak TİS’de istediğimiz rakamlara ulaşamayacak olmamız. Fakat burada şöyle bir sorun var Ek Protokol ve TİS birbirinden çok farklı şeyler. Ek Protokol ile bizim ücretlerimizin zaten normal seviyeye çekilmesi ve TİS’de de görece normalleştirilmiş ücretler üzerinden sözleşme yapılması gerekiyor. Ek Protokol başka TİS başkadır demesi gereken de aslında sendikanın kendisi. 

Ne olmuştu?

24 Aralık 2017 tarihinde 696 sayılı KHK ile yapılan bir düzenleme ile belediyelerde çalışanlar da dahil olmak üzere, kamudaki taşeron işçileri kadroya geçirildiler. Kadroya geçirilen işçiler 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa değil doğrudan Yüksek Hakem Kurulunun onlar adına bağıtladığı Toplu İş Sözleşmesi (TİS) hükümlere tabi tutuldular. Kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte belediyelerde çalışan yaklaşık 745 bin işçi çalıştıkları farklı kurumlardaki kadrolu işçileri kapsayan TİS’lere taraf olmak ve getirdiği haklardan faydalanmak isterken, kendilerine verilen her altı ayda bir yüzde 4 zam oranı oldu. Yüksek hakemin bağıtladığı TİS’in yürürlük tarihine; diğer bir ifade ile TİS’in sona erme tarihine kadar taşerondan kadroya geçirilenlerin başka da bir hak ve zam alamayacakları da hüküm altına alınmış oldu: Belediye çalışanları 2020 Temmuz; kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar 2020 Kasım ayına kadar Yüksek Hakem Kurulunun kendileri adına bağıtladığı TİS’e tabi oldular.

Bültene kayıt ol