Farplas işçileri kararlı

16.02.2022 - 11:42
Haberi paylaş

Otomobil plastik aksamlarının üretildiği Kocaeli Gebze’deki Farplas’ta direniş devam ediyor. 

Patronun Ocak’ta asgari ücret üzerine sadece 50-100 liralık zam verdiğini açıklamasına itiraz eden 1500 işçi üç fabrikada da birlik olup ilk elden üretimi durdurdular. Kendi aralarında temsilciler seçip patronla maaşlarının iyileştirilmesi ve sendika haklarının kabul edilmesi için görüşme yaptılar. Patron işçilere taleplerini değerlendireceği, kimsenin işten çıkarılmayacağı sözü vererek işçilerin işlerine dönmesini istedi. 

İşçiler üretime döndüler ama patron sözünü tutmadı. 

Enerji kesintileri sırasında idari izne çıkarılan ve özellikle de direnişte önde duran, işverenle görüşmeleri sürdüren yaklaşık 150 işçiyi işten çıkardı. Bunun üzerine, işten çıkarılan ve üretime devam eden işçiler hep birlikte fabrikayı işgal ettiler. Polis sabaha karşı fabrikaya girip direnen işçileri gözaltına aldı. Gözaltından bırakılan işçiler o günden beri fabrika önünde eylemlerine devam ediyor. 

Farplas’ta üç farklı işkolunda çalışan 900’ü aşkın işçi DİSK’e bağlı üç sendikada (Limter İş, Lastik İş ve Birleşik Metal İş) üye oldular. 

Patronun tüm baskı ve yıldırma politikalarına karşı, işçiler birlikte sendikal haklarının tanınması, işten atılan işçilerin işe alınması için mücadele ediyor. “İşçi sınıfı olarak biz binler, milyonlarız bir avuç patrona teslim olmayacağız. Kazanacağımıza inanıyoruz, kazanana kadar da mücadele edeceğiz” diyorlar.

Nuran Yüce

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol