Güngören’de iş cinayeti: 4 göçmen işçi yanarak öldü

13.02.2022 - 10:11
Haberi paylaş

İstanbul Güngören’de boya ve kimyasal malzemeler kullanılarak dokuma malzemelerinin üretildiği iş yerinin bulunduğu 5 katlı binada yangın çıktı. Dumandan etkilenen işçilerden bazıları kurtarılmayı beklerken kendilerini beş katlı binadan aşağıya attı.

Asıl dehşet yangın söndürüldükten sonra ortaya çıktı. Valilik açıklamasına göre tedavi edilen bir işçi yangın söndürüldükten 2 saat sonra 18.30 sıralarında Merkez Karakolu'nda verdiği ifadede "Bazı çalışanların bina içerisindeki bir tuvalete girerek, yangından korunmak için kendilerini kilitlediklerini gördüğünü" söyledi. Bu bilgi doğrultusunda yeniden başlatılan arama çalışmalarında, 4 mülteci işçi kendilerini kilitledikleri tuvalette, dumandan zehirlenerek hayatlarını kaybetmiş halde bulundu. Valilik "Konuyla ilgili soruşturma başlatılmış olup, işyeri sahibi hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuştur" açıklaması yaptı.

Güngören Kaymakamlığı konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma kapsamında iş yeri yetkililerinden 4 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Göçmen işçilerin yaşamını yitirmesi protesto edildi

Güngören Demokrasi Platformu, yanarak ölen göçmen işçilerle ilgili protesto gösterisi düzenledi. Gösteride “Fıtrat değil cinayet”, “O kapı neden kilitliydi?”, “Mülteci işçiler köle değildir” dövizleri taşındı.

Platform adına yapılan basın açıklamasında, “Yanan işyerinden herkes çıkıp hayatını bir şekilde kurtarabilmişken bu arkadaşlarımız neden dışarı kaçmak yerine kendini tuvalete kilitlesin? Tuvalete sıkıştıkları ifade edilmiyor, “tuvalete kilitlediler” deniyor. Diyelim ki o bölgede sıkışıp kaldılar, kilitlemek neyin nesi. Bu senaryo bize inandırıcı gelmiyor. Mültecileri kayıtsız çalıştırmanın bu kadar yaygın olduğu ülkemizde hiç inandırıcı gelmiyor. Denetimlerde kayıtsız işçilerin bir yerlere kilitlendiğini çok iyi biliyoruz. Hele bir de bu işyerlerinin yüzde 54’ünün kaçak olduğu ve pek çoğunda yangın merdiveni olmadığı düşünüldüğünde yaşanan olayın bir kaza değil cinayet olma ihtimali güçlü görünüyor” denildi.

Bültene kayıt ol